Kvotejakta på gaupe startet 1. februar, og 2. februar var den over. I Troms har man en kvote på fire gauper, men en hungaupe ble skadefelt tidligere i vinter etter å ha tatt villsau på Nordnes, og regnes også med i kvota. Da kvotejakta startet ble det raskt tatt ut en unge, og moren fulgte etter bare timer senere.

– Når to hunner er skutt er jakta over, forteller John Karlsen, som er leder for Rovviltnemnda i Troms og Finnmark.

Mange henvendelser

Rovviltnemnda har fått mange henvendelser om at det er mye gaupe, og at den har gjort stor skade i blant annet Skånland, Lyngen og Indre Troms. Alle disse områdene er såkalte B-områder, alså områder der beitedyrene skal ha fortrinnsrett.

– Lyngenhalvøya har mest sau i Troms fylke, og skal derfor være helt fri for gaupe og andre rovdyr, sier Karlsen.

Rovviltnemnda ønsker derfor å ta ut flere gauper, og har bedt Miljødirektoratet om tillatelse til å sette i gang jakta igjen. Årsaken til at de selv ikke kan ta denne avgjørelsen er at man i Troms og Finnmark ligger på bestandsmålet, som er på ti gauper.

Avgjørelsen blir tatt denne uka, og da er det direktoratet som bestemmet hvor mange flere gauper man eventuelt får felle.

– Vi har hatt jevnlig kontakt med direktoraret, så de vet hvordan forholdene er og kommer til å vurdere det nøye. Jeg håper man kan fortsette jakta, sier Karlsen og legger til:

– Det er veldig viktig at det ikke er rovdyr i disse B-områdene, som er full av sau og reinsdyr.

Kan være flere

Han mener utvidet jakt også vil være bra for jegerne.

– Det er kjempeflott at vi har jegere som jakter og tar ut gauper, så dette kan jo være til litt inspirasjon for dem også. Hvert fall for de som hadde gledet seg til gaupejakt, så er den over på to dager.

Rovviltsnemnda opererer hele tiden med minimumstall, og de tallene sier at man nå ligger omtrent på bestand. Karlsen utelukker imidlertid ikke at tallet i realiteten kan være noe høyere.

– Utfra det vi får av meldinger skal vi ikke se bort fra at det er flere, så jeg tror ikke det er noen fare for bestanden om man tar ut noen til, spesielt i områdene der gaupa gjør stor skade, både på sau og rein.

John Karlsen