På Lauksletta har det reist seg tre hus med rundt 70 kvadratmeter grunnflate hver. Det er boliger som bedriften Arnøy Laks har valgt å bygge – for å avhjelpe boligmangelen som deres ansatte må stri med på Arnøya.

– Vi har snakket om dette en stund og nå valgte vi å gjøre det. Med den arbeidsstokken vi har, så har vi et boligbehov og nå legger vi enda mer til rette for våre ansatte, sier daglig leder Håvard Høgstad.

To skift

Ifølge Høgstad meldte behovet seg for fullt da bedriften gikk over til to skift i fjor.

– Da vi la om til to skift doblet vi samtidig bemanningsbehovet på slakteriet. Det skiftet alene utgjør 20 stykker som kom utenfra og som skulle ha bolig på Arnøya. Men det er ikke så mange ledige hus til det formålet på øya. Nå har vi nesten 20 stykker som leier bolig andre steder som egentlig er beregnet til turisme og kortere opphold, sier Høgstad.

Tre trinn

Arnøy Laks har både hybelhus og leiligheter disponible for deres rundt 70 ansatte.

– Det er en slags tretrinnsrakett i dette. Vi har hybelhusene for dem som er single og som plutselig finner ut at de skal plukke appelsiner i Australia til neste år. Så har vi leiligheter for dem som er her på litt lengre sikt og så får vi disse husene som passer for familier og de som vil etablere seg mer, sier Høgstad.

Lokale bedrifter

Arnøy Laks har hatt gode år og senest i forrige uke skrev Framtid i Nord om bonusen på totalt 2,2 millioner kroner som bedriften ga sine ansatte. Byggingen av Lauksletta-boligene koster langt mer enn det.

– Ja, vi kommer vel opp i 10 millioner kroner når vi tar med grunnarbeidet og alt annet, sier Høgstad.

Arnøy Laks er lokaleid og har også valgt å bruke lokale bedrifter fra Skjervøy og Arnøy til å bygge boligene.

– Det eneste som er hentet utenfra er egentlig tømmeret. Vi har ikke sagbruk i Skjervøy, humrer Høgstad.

Flere boliger

Han utelukker slett ikke mer bygging fremover.

– Vi har søkt dispensasjon for LNF-område for å kunne bygge boliger på nabotomta her også. Byggetrinn to vil i så fall ligne det vi bygger nå, sier Høgstad.

FAMILIEVENNLIGE: Arnøy Laks ønsker med boligbyggingen å legge til rette for familier som ønsker å etablere seg mer permanent på Arnøya. Foto: Torbjørn O. Karlsen
INSPEKSJON: Lokale entreprenører, som Odd-Roar Johannessen i JS Bygg på Skjervøy, gjør jobben på bolighusene på Lauksletta. Foto: Torbjørn O. Karlsen