LITE LUR LOV: I kjølvannet skuterdebatten som har rast i Tromsø og Nord-Norge den siste tiden, tar Per-Willy Amundsen til orde for å endre lovgivningen. Her er han sammen med politimester, Ole B. Sæverud, i forbindelse med besøket i Tromsø tirsdag.
(Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

LITE LUR LOV: I kjølvannet skuterdebatten som har rast i Tromsø og Nord-Norge den siste tiden, tar Per-Willy Amundsen til orde for å endre lovgivningen. Her er han sammen med politimester, Ole B. Sæverud, i forbindelse med besøket i Tromsø tirsdag. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Man kan ikke kritisere politiet for å følge loven

Amundsen om skuterdebatten: Justis- og beredskapsminister, Per-Willy Amundsen, er klar i sin tale: Politikerne må ta ansvar for kritikken som kommer fra snøskuterentusiastene.

De siste ukene har debatten rast rundt lovlige skuterløyper og ressursene som blir brukt for å stanse ulovlig skuterkjøring. Mandag kjørte flere demonstranter fra E8 mellom Nordkjosbotn og Tromsø. Endestasjonen var Pyramiden i Tromsdalen hvor det ble holdt en appell. Totalt var det over 100 snøskuterentusiaster som møtte opp og krevde endring av regelverket.

Vil ha lovendring

I løpet av året skal justis- og beredskapsminister, Per-Willy Amundsen, besøke alle landets politidistrikter. Tirsdag var det Tromsøs tur.

Ministeren har fått med seg snøskuterdebatten og påpeker at han ønsker en mer liberal lovgivning.

– Personlig og som Frp-politiker, så vil jeg at det skal være enklere for kommunene å vedta etablering av snøskuterløyper. Jeg vil at kommunene skal ha mer makt, sier han til iTromsø.

Han mener at det han betegner som en litt mer «romslig» lov om motorferdsel i utmark og vassdrag, kan være på plass allerede rett over nyttår.

– Da vil det være kommunen som har siste ordet i hvor skuterløyper skal legges opp, sier han.

– Politikerne må ta ansvar

Han forstår frustrasjonen til demonstrantene, men påpeker at når det er lover og regler, så må disse følges.

– Reaksjonene som nå kommer, kommer av en grunn. Men det er dumt å kritisere politiet for at det er strenge regler, og man kan ikke kritisere politiet for å følge loven. Her må politikerne ta ansvar og sørge for endringer. Det skal jeg gjerne ta på meg, sier han.

Ressurser

Politimester Ole B. Sæverud ønsker ikke å kommentere hva han selv syns om forslaget til hans nye sjef. Men forteller at han syns snøskuterdebatten har tatt litt av.

– Det fremstilles som om vi bruker mer penger på skuterkontroll enn promillekontroll. Det stemmer overhodet ikke. Vi bruker mye mindre ressurser på skuterkontroller enn det folk tror, sier Sæverud.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Åpner tidlig i juni

Åse Hansen har ambisjoner om at folkebiblioteket på Lyngseidet kan åpne igjen en av de første dagene i juni måned.

Fortsatt sol i vente, men etter helga snur det

Hele helga får vi bruk for solbriller, men mandag blir det nedbør.

Nå får du eVG med på kjøpet

Alle digitale abonnenter har nå fått VGs e-avis med på FiN-kjøpet.

Nergård kjøpes opp

Norsk Sjømat og Samherji kjøper seg opp til henholdsvis 60,1 og 39,9 prosent eierandel i Nergård.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis