Befolkningen Lyngen og Storfjord har de siste ukene ryddet og pyntet langs løypa fra Lyngseidet sentrum og helt til Oteren. Enorme dekorasjoner, flagg, blomster og sykkelinspirerte kreasjoner gjorde den tidligere sykkelproffen Dag Otto Lauritzen til helt paff.

- Folk her har virkelig stått på, det er rett og slett imponerende. Og det er ikke snakk om enkelte områder, men faktisk langt absolutt hele løypa, sier Lauritzen.

Vil så gjerne møte alle

Tv-personlighet Dag Otto og kameramann Torbjørn Pedersen hoppet i bilen og kjørte avsted førti minutter før start, slik at de fikk muligheten til å stoppe langs løypa for å ta en prat med folk. Men med bare x-antall minutters forsprang rakk ikke Tv2-bilen å stanse hos alle.

- Det er så utrolig mange glade, kreative og inspirerende mennesker langs etappen. Jeg blir faktisk litt trist over at jeg ikke rekker å hilse på alle. De ønsker jo som regel bare ett bilde eller en klem, men vi har rett og slett ikke mulighet i og med at vi har ett veldig tett program. Også kommer jo syklistene rett bak, sier Lauritzen.

Kom rett fra Tour de France

Dag Otto og resten av sykkelsirkuset kom direkte til Nord-Norge etter en måned i Frankrike, hvor de har fulgt verdens største sykkelritt Tour de France. Kameramann Torbjørn Pedersen forklarer at det er store kontraster mellom tilskuerne langs etappene i Frankrike og her i Nord-Troms.

- Den umiddelbare forskjellen er jo selvsagt naturen og klimaet. Her oppe i nord er alt så mye råere og friskere. Og se bare på det klare vannet og de høye fjellene, det er virkelig helt fantastisk. Vi har jo fulgt Tour de France i en måned nå, og vi har møtt mange av tilskuerne nede i Frankrike. Befolkningen og tilskuerne her oppe i nord danker ut tilskuerne i Frankrike, uten tvil. Det ser ut til at folk setter mye mer pris på arrangementet her oppe. Alle har pyntet, folk samles og de heier, selv om det pøsregner. Det er virkelig helt rått, sier Torbjørn Pedersen.

Syklistene får med seg dekorasjonene

Det er mange som kanskje tenker at syklistene er i en såkalt «sone», hvor de ikke tenker på noe annet enn sykkelrittet. Dette er ikke riktig. Et sykkelløp er lagt opp slik at de første par kilometerne er «sjarmør-etappen» hvor syklistene må sykle samlet og i et rolig tempo. Etter en stund vil de komme til et punkt som sier «0 kilometer». Dette punktet er den offisielle starten, og herfra kan syklistene gjøre som de selv ønsker. Som regel har hvert lag en spesifikk taktikk i henhold til løypa, så det kan hende noen syklister går i brudd allerede ved dette punktet.

- Selv om syklistene sykler i 30-45 kilometer i timen får de med seg all pyntingen som er gjort langs veien. En sykkeletappe er som regel ganske lang, så de fleste tar det rolig i begynnelsen. Folk må aldri tro at syklistene ikke legger merke til de enorme dekorasjoner, flagg, blomster og sykkelinspirerte kreasjoner som er langs løypa. Jeg er ganske sikker på at de snakker om dette seg i mellom samtidig som de sykler, sier Lauritzen.

Dag O2 vil tilbake

Den tidligere sykkelproffen, som tok bronse under OL i Los Angeles i 1984, sier at han veldig gjerne vil komme tilbake til Lyngen, men da for å stå på ski.

- Det er jo sykling som ligger nærmest hjertet mitt, men jeg sier ikke nei-takk til en ordentlig ski-opplevelse. Jeg har hørt mye om Lyngsalpene, og det har vært helt fantastisk å se dem på så nært hold. Men jeg vil veldig gjerne oppleve dem med ski på bena, så vi får se om jeg ikke får lurt inn en liten tur hit nå i vinter. Vi har jo fått helt fantastisk oppvartning den tiden vi har vært her. Nei, det har vært helt fantastisk å få være her, sier Lauritzen.

Ønske du å se hva som skjedde da Dag Otto stoppet langs veien gjennom Nord-Troms? Sjekk facebooksiden vår!