Fredag, dagen før dronningetappen fra Lyngen til Finnvikdalen rullet i gang, møttes ordførere fra hele Troms, ledere i næringslivet og profiler fra ARN for å feire suksessen, bygge nettverk og diskutere mulighetene for regionen.

Ordfører i Lyngen, Dan Håvard Johnsen, holdt åpningstale hvor han skrøt av arrangementet, Nord-Troms og befolkningens engasjement.

- Arctic Race er en suksess for alle, uansett hva som skjer lørdag, sa Johnsen.

Vil innom hele Nord-Norge

Gründer Knut-Eirik Dybdahl har troa på at Arctic Race kan posisjonere seg blant de aller beste rittene i verden, så lenge de tørr å satse.

- Vi ønsker å posisjonere oss blant de aller beste rittene i verden. Dette er fult mulig, så lenge vi tørr å jobbe mot det. Vi har allerede dialog med både Russland og Svalbard. Hvis vi ikke får syklistene til å tenke hvor fantastisk Nord-Norge er, så har vi tapt. Derfor ønsker vi å spre etappene i Nord-Norge så mye som vi kan. Hadde det vært opp til meg så hadde vi vært innom alle fylkene på ett år. Men på grunn av logistikk, forflytning av syklister og støtteapparat, er det vanskelig. Det er ikke alle steder i Nord-Norge hvor det er kapasitet til å huse flere hundre mennesker samtidig, sier Dybdahl.

Ringte nesten hver dag

- I år var Lyngen veldig effektive med å tilrettelegge og lage gode rammer for arrangementet, og de ringte oss omtrent hver dag for å få det til. Og midt oppi dette sykkelsirkuset så samles vi på dette Næringstreffet, noe som er helt fantastisk. Nå har vi bare nittifem år igjen så har vi arrangert Arctic Race i hundre år, sier Dybdahl.

Tror på suksessen

Tidligere landslagstrener Roger Finjord var konferansier og holdt et foredrag om det å være stolt av å oppnå suksess i Nord-Norge.

- Jeg tror på dyktighet og kvalitet, på ildsjeler og på at det er fult mulig å bli god i Nord-Norge så lenge en tror på det. Folk kan ta fra deg mye, men aldri hvor du kommer fra.

Fikk endelig se Lyngsalpene

Den aller første vinneren av ARN, Thor Hushovd, sier at han alltid har hatt lyst til å oppleve Lyngen.

- Jeg har bare sett fjellene på bilder før, men i virkeligheten er de enda finere. Jeg er blitt utrolig glad i denne landsdelen. Det som er bra med sykkelsporten er at det er lett å flytte på rittene, og her i Nord-Norge må man nesten bare benytte muligheten. Syklistene er også tilgjengelige for tilskuerne. Jeg har snakket med rytterne og de gleder seg til å komme hit og ta del i folkefesten. De fleste kommer også direkte fra Tour de France, sier Hushovd.

Skrøyt av engasjementet

Skipresidenten Erik Røste var beæret over å bli invitert til skiparadiset Lyngen.

- Det er helt fantastisk her. ARN og befolkningen har all grunn til å være stolte. Engasjementet er enestående og de som har organisert dette har gjort en fantastisk jobb. Det er imponerende at arrangørene klarer å samle en hel landsdel. Men gjør man det riktig så får man alt til, sier Røste.