Rapporten viser i tillegg at uten nye folkehelsetiltak vil helseutgiftene øke med over 40 milliarder kroner ekstra i året.

- De galopperende helseutgiftene vil uten tvil være blant regjeringens største utfordringer framover, og vil bremse vekst på andre samfunnsområder. Vista Analyse sine funn er svært alvorlige, fordi kommunene har en sentral rolle i å oppfylle Stortingets mål om en friskere befolkning, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal i en pressemelding.

- Når kommunene skal løse problemet med fysisk inaktivitet, mens gevinstene havner hos NAV, arbeidslivet og i spesialisthelsetjenesten, er det ikke underlig at det skjer så lite prioritering av det forebyggende arbeidet i kommunene, mener Heimdal i Norsk Friluftsliv.

- Rett og slett ikke bærekraftig

Funnene er lagt fram i Vista Analyses rapport nr 14/2017 «Fysisk inaktivitet: Hva koster det samfunnet? - Og hvem bærer kostnadene»

Norsk friluftsliv mener Stortinget bør gjøre endringer, slik at kommunene får mer igjen for å satse på folkehelse.

- Stortinget bør legge om insentivordningene, og reorganisere folkehelsearbeidet. SSBs helseregnskap viser at kostnadene allerede vokser med over 15 milliarder i året. Én av tre i den voksne befolkningen deltar ikke arbeidslivet, og helse er en viktig årsak. Samtidig er statens inntekter fra olje og gass på vei ned. Dette er rett og slett ikke bærekraftig, advarer Lasse Heimdal.

Kjente virkemidler

De mener også at Regjeringen må spille mer på lag med frivilligheten og andre som kan bidra. Og at en bedre koordinering av samfunnets innsats, samt målrettet innsats for utsatte grupper, kan løse en del av utfordringene.

- Gode virkemidler er kjente. Det finnes over 2,5 millioner rapporter i verden som dokumenterer sammenhengen mellom aktivitet og helse. Mange organisasjoner og kommuner kjenner til effektive virkemidler, men det er ikke nok investeringer i tiltak som kan redusere samfunnets kostander.

Store gevinster

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, håper regjeringen raskest mulig kommer i gang med tiltak.

- Vi ser frem til at regjeringen raskest mulig setter dette på dagsorden, sier Lasse Heimdal. Det er store gevinster å hente både for samfunnet og for borgerne, fordi færre blir syke og flere kan leve gode og aktive liv, understreker Heimdal.