I slutten av september var det en tragisk dødsulykke på E6 i Storfjord kommune, der tre personer fra Kvænangen kommune omkom.

Nå har Statens Havarikommisjon for Transport satt i gang å undersøke ulykken. I sitt arbeid skal de blant annet forsøke å påvise faktorer som utløste ulykken og påvirket skadeomfanget.

– Vårt mandat går ut på å avklare hendelsesforløpet og prøve å finne årsakene, samt andre faktorer til at ulykken skjedde. Da tar vi utgangspunkt i hendelsen, hendelsesforløpet, innhenter dokumenter, ser på kjøretøy og veien der ulykka skjedde, sier Rolf Mellum, avdelingsdirektør i veiavdelinga til Statens Havarikommisjon for Transport (SHT).

Leter etter årsaken

SHT henter også inn informasjon fra før ulykken skjedde.

– Vi ser nærmere på faktorer som ligger bak hendelsen, både i forhold til vei og trafikanter.

– Formålet er utelukkende å sjekke om vi kan finne svar på årsaken, men samtidig også å finne forhold som kan forbedres for å unngå nye ulykker. Alt vi analyserer og konkluderer med, forankres i fakta og hendelsesforløpet. Vårt mandat er uavhengig og vi peker på alle faktorer som kan bety noe.

– Alvorlighetsgraden er kriteriet

SHT blir varslet av politiet og Statens vegvesen i alvorlige ulykker med busser, tunge kjøretøy, kjøretøy med farlig gods og ulykker som skjer i tunneler. SHT skal også varsles i andre type ulykker, der politiet mener SHT kan ha interesse av å gjøre undersøker for å bedre sikkerheten. Noen ganger blir de informert via media eller andre.

Dødsulykken i Storfjord har de plukket opp gjennom media.

– I dette tilfellet plukket vi opp ulykken selv. Vi har valgt å undersøke denne ulykken fordi det var en type ulykke som er mye representert i forhold til alvorlighetsgrad, og som vi mener det er viktig at vi er til stedet på. Alvorlighetsgraden er kriteriet for at vi har interesse av å undersøke dette,  sier han.

12 måneder

Mellum tror Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) vil levere rapport om dødsulykken i Storfjord innen 12 måneder. Alle rapportene de lager, sendes til Samferdselsdepartementet og publiseres offentlig.

– Det er vanskelig å fastslå på forhånd hvor lang tid undersøkelsene vil ta, også må vi gjøre prioriteringer internt i forhold til andre saker. Vi arbeider så raskt vi kan, men dette er også en prosess som involverer de som er berørte. Vi har kontakt med involverte og pårørende.