Natt til fredag 17. november vil en sverm av meteorer fare inn i jordas atmosfære. Dette vil gi mange stjerneskudd, god synlige for de som er ute.

Allerede ved 18-tiden, torsdag ettermiddag, fikk Framtid i Nord de første tipsene om kraftige meteoritter.

– Jeg kom ut av garasjen og så en lys som fór over himmelen, forteller en kilde.

Vi la ut et spørsmål på Facebook om andre hadde sett noe, og fikk svar fra folk  i hele regionen.

– Det så æ veldig godt.såg ut som flere fragmenter, skriver en.

– Lyste opp hele lyngen (havstykke), skriver en annen.

Telefonstorm i Finnmark

Politiet i Finnmark har opplevd telefonstorm fra hele fylket etter et stort, hvitt lys på himmelen.

Dette melder Altaposten.no nå i kveld.

Ettersom ingen vet hva det skyldes, har politiet valgt å twittre etter svar fra førsteamanuensis i astrofysikk Knut-Jørgen Røed Ødegaard.

På twitter skriver politiet at de ikke har fått inn melding om noen ulykke.

Små partikler

- På bestemte tider i løpet av året kan man oppleve meteorer eller stjerneskudd i store antall. De plutselige lysstripene skyldes små kosmiske partikler, vanligvis støv fra kometer, som kommer inn i jordatmosfæren med ekstrem hastighet. Både partiklene og luften varmes opp på grunn av friksjonen, og det er dette vi ser som meteorer.

Det skriver astronom Jan-Erik Ovaldsen på nettsiden sin himmelkalender, opplyser iTromsø.

Aktiviteten kan være noe sprikende

I 2017 er det størst sjanse for å se Leonide-meteorer natt til 17. og natt til 18. november. Selv om meteorsvermer av og til kan overraske positivt, er det liten grunn til å ha store forventninger til Leonidene denne gang.

– Modellene for aktiviteten i 2017 er noe sprikende. International Meteor Organization antyder to maksima, hhv. 16. november i 18-tiden og 17. november rundt klokka 17.30. Begge tidspunktene passer dårlig for oss i Norge og Europa ettersom radianten i Løven er langt under horisonten så tidlig på kvelden, sier Ovaldsen på hjemmesiden, og fortsetter:

– Sjansen for å se leonidemeteorer er større i timene før morgengry ettersom radianten da står høyere på himmelen og det generelt sett er gunstigst å observere meteorer sent på natta og om morgenen. For observatører i Norge kommer ikke radianten over horisonten før nærmere midnatt i østlig retning. Det er likevel mulig at man tidligere på kvelden kan få øye på såkalte strykende meteorer som farer over store deler av himmelen.

Større mulighet i desember

I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt på cirka 5 km i diameter forklarer Ovaldsen på sin nettside.

– International Meteor Organization anslår maksimum i 2017 til 14. desember klokka 07.30. Man kan begynne å speide sent på kvelden onsdag 13. desember, men sannsynligheten for å se stjerneskudd ventes å være betydelig større utpå natta og fram mot morgengry torsdag 14. desember, skriver Ovaldsen.

– Maksimal timerate for Geminidene ligger omkring 120 under ideelle forhold. Et mer realistisk anslag for hva man faktisk kan observere, er rundt 60 meteorer i timen. Maksimumsaktiviteten varer dessuten bortimot en hel dag, ikke bare et par timer som hos enkelte andre svermer.