Overtidsbetaling er det området som kontrolleres nest mest, og det er også den delen av regelverket som brytes nest hyppigst, viser en oversikt Dagens Næringsliv har fått fra tilsynet. Det ble påvist brudd i 37 prosent av kontrollene.

Det bedriftene oftest synder mot er avtaler og søknad til Arbeidstilsynet om samtykke ved gjennomsnittsberegning av arbeidstid. Her ble det avdekket feil i 57 prosent av kontrollene, men til gjengjeld var antall kontroller relativt beskjedent: 603.

Det som sjekkes suverent mest er om bedriften har løpende oversikt over hvor mye hver enkelt ansatt jobber. Tilsynet gjennomførte nesten 26.000 kontroller og avdekket brudd i 13 prosent av disse.

– Årsakene til at vi finner så mange brudd, er at vi velger å gjøre tilsyn med bransjer, temaer og virksomheter som vi vet har utfordringer. Arbeidstid er sammen med lønn også et tema i mange tilsyn hvor vi leter etter sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, sier avdelingsdirektør Monica Seem i Arbeidstilsynet.

Nesten hver fjerde arbeidstaker i Norge jobber skift eller turnus. Rundt én av seks oppgir ifølge tilsynet at de jobber om natten i løpet av en fireukers periode.