Slik beskriver daglig leder Håvard Høgstad Arnøy Laks.

I år feirer bedriften 30 år, og lørdag er det duket for jubileumsfeiring. Feiringen er tredelt, der den første delen er en åpen seanse med aktiviteter for både barn og voksne.

– Det blir relatert opp mot det vi holder på med. Kanskje en omvisning på fabrikken, se på levende fisk, konkurranser og annet krydder, forteller Høgstad.

Videre fortsetter de med et arrangement i forkant av den offentlige festen, der ansatte og forretningsforbindelser skal ha en middag. Etter det åpnes dørene og folk i nærområdet blir invitert med på feiringen.

Feirer innsatsen

Arnøy Laks ble etablert i 1984, og er et lokalt eid selskap med tilknytning til Arnøy. Der har man bygget stein på stein til det selskapet er i dag.

I dag produserer de 5.000 tonn fisk, og har investert i settefiskanlegg og et nytt moderne slakteri. De får smolt fra eget anlegg og slakter og klargjør fisken på slakteriet.

Rundt 40 mennesker er ansatt i bedriften, hvorav 20 jobber på slakteriet, ti på sjøen, 5-6 på settefiskanlegget og noen på teknisk og i administrasjonen.

– Nå skal vi også feire innsatsen til de ansatte, og festen er like mye for dem og for lokalbefolkningen, som for bedriften.

Lokal tilknytning

Høgstad beskriver Arnøy Laks som en ung bedrift i forhold til mange andre, men legger til at dette også er en ung næring.

– Næringa tok løs på 80-tallet, så i oppdrettsnæringa er vi en gammel bedrift.

Mens mange bedrifter i samme bransje er kjøpt opp og borte, har Arnøy Laks lagt ned store ressurser i å kunne være selvstendig. Det har de tenkt å være også i fortsettelsen.

– Vi har investert store summer i settefiskanlegg og i slakteriet, og ikke minst i det vi gjør på sjøen, for å skape en balanse i det vi holder på med. Vi er en liten bedrift i havbruksnæringa, men en stor bedrift i lokalsamfunnet, sier Høgstad.

Han tror dette også er en stor del av grunnen til at de i år kan feire 30 år.

– Vi har eiere som er tro mot lokalsamfunnet, og som har satset i lokalsamfunnet. Det er det som gjør oss spesiell i oppdrettsnæringa, og som er hovedårsaken til at vi feirer 30 år i år.