Åtte geologer og flere studenter fra NTNU i Trondheim og Universitetet i Århus er nå på plass i fjellområdet ovenfor Reinfjord.

Dette for å gjøre nye undersøkelser etter funn av flere edelmetaller i 2012.

LES MER: Fant gull i Reinfjord

Gjennomfører boreprogram

Denne gangen skal de være her i to uker.

Prosjektdeltaker fra gruveselskapet Nordic Mining, Mona Schanche forteller at arbeidet er del av forskningsprosjektet "Platinum Probe" som ledes av NTNU.

Prosjektet fikk nylig 2 millioner i finansiering fra NorMin. Dette fondet gir penger til denne typen forskning i Norden.

– Nå skal vi undersøke både forekomsten og den geologiske settingen nærmere. Vi vil utføre både prøvetaking og feltkartlegging over en ti ukers periode, sier hun.

I midten av september vil de gjennomføre et boreprogram.

– Da skal vi bore to såkalte diamantborehull ned til 500 meters dyp. Dette gir interessant informasjon i forskningsøyemed, men også i forhold til potensielle metallfunn, sier Schanche.

Stort potensiale

På sikt kan det være muligheter for å starte opp gruvedrift.

– Dessverre er det ikke slik at to ekstra borehull er nok til å se om området er drivverdig, men det vil øke kunnskapen og være et riktig steg mot gjennomføring av et større boreprogram. Etter dette er det fortsatt mye som må gjøres før en eventuell drift kan starte opp, sier hun.

Schanche sier stedet skjuler potensielt store verdier, både for bedriften men også for lokalsamfunnet.

– Området er ganske isolert og fjellpartiet er vanskelig tilgjengelig. Det ligger derimot nært sjøen, noe som gir en stor fordel for transport av produkter, forklarer hun.

Positiv lokalbefolkning

Reinfjording Reidar Eilertsen er utdannet geolog og har trua på området.

– Jeg har jo sett tallene fra tidligere undersøkelser, og de viser gode andeler av de stoffene de er ute etter. Blant annet har de jo funnet store andeler PGE, noe som er mer verdifullt enn gull, sier han.

Eilertsen sier folk i Reinfjord er positive til en framtidig gruvedrift på fjellet over Reinfjord.

– Vi er veldig interesserte. Vi får nok kanskje ikke noen fastboende utav det, men det ville forhåpentligvis ha skapt blest i bygda. Jeg ser for meg et dagbruk som går fra tidlig vår til snøen faller. Det hadde gitt masse aktivitet, sier han.

- Spennende

Kvænangsordfører Jan Helge Jensen er også meget positiv til at det i Reinfjord kan komme framtidige arbeidsplasser.

- Det er veldig spennende. Men man vet jo ikke noe ennå, sier han.

POSITIV: Reinfjording Reidar Eilertsen sier dette er utelukkende positivt for Reinfjord og Kvænangen. Foto: Arkiv/Anita Olsen