I utgangspunktet skulle undervisningen for Idrettsfag ved Nord-Troms vgs være fordelt på skolested Skjervøy og Nordreisa. To dager på Skjervøy og tre dager i Nordreisa.

Da det nærmet seg skolestart var det usikkert hvor elevene fra Skjervøy skulle møte opp. En av foreldrene, Irene Toresen, tok kontakt med skolen.

- Dagen før satt hele skoleledelsen i møte, så vi fikk ingen svar, sier hun.

Kvelden før fikk de beskjed om at de skulle møte opp på Storslett, og at de antakeligvis ble å gå der. Da hadde ikke foreldrene fått noen beskjed om at de ikke ble å være på Skjervøy to dager i uka som før.

- I utgangspunktet skal de være her to dager i uka, slik det har vært de tidligere årene, sier Toresen.

Hun reagerer på at skoleledelsen unnlater å informere foreldrene om situasjonen. De har blitt lovet tilbakemeldinger på hvor elevene skal gå og hva de skal gjøre, og de er lovet at elevene skal være to dager i uka på Skjervøy.

Føles uprofesjonelt

Åshild Skallebø, Andreas Pedersen og Lasse Stene går andre året Idrettsfag. De er misfornøyde med den nye ordningen, som de ble informert om rett før første skoledag.

- Vi føler oss lurt, sier Skallebø.

- Det er kjipt og det føles uprofesjonelt. Vi søkte på dette for at vi skulle få gå noen dager på Skjervøy, fortsetter Pedersen.

For elevene fra Skjervøy medfører den nye ordningen to timer buss hver dag, til og fra Skjervøy. Sammen med skole blir det lange dager for elevene.

- Hadde vi visst dette på forhånd kunne vi like gjerne funnet oss hybler i Nordreisa. Dette skal være et samarbeid mellom skolestedene, men de føles ikke som et samarbeid når vi reiser dit hver dag, sier Pedersen.

Elevene forteller at de ikke har fått informasjon om hvorfor de i år må reise til Nordreisa hver dag.

- Praktisk umulig

Rektor ved Nord-Troms videregående skole, Olaug Bergset, forklare at det er flere grunner til at alle elevene på vg2 og vg3 på Idrettslinja må til Nordreisa for å få undervisning.

En av grunnene er at skolen fikk inn to permisjonssøknader fra lærerne som underviser idrettselevene.

- Søknadene fikk vi inn sent, og vi fikk først satt i gang tilsettingsprosessene i juni, sier Bergset

Da skolen hadde kort tid på å finne vikarer, greide de ikke å få inn vikarer som satt på samme kompetanse som lærerne de vikarierte for.

Den andre grunnen er at det å sy sammen timeplanen har vært en utfordring.

- Vi har hatt problemer med å sy sammen timeplanene. Men noen språkfag kan vi fjernundervisning, men ikke alle. Dermed måtte elevene dratt til Nordreisa for å få den undervisningen, og det ville blitt praktisk umulig, sier Bergset.

Videre håper de at elevene fra Skjervøy skal få en undervisningsdag på Skjervøy.

Før høstferien skal skolen ha møte med elevenes foresatte, for å forklare situasjonen og hva de ser for seg skal skje videre.

Bergset beklager at elevene føler de har fått mangelfull informasjon.

- Vi prøvde så lenge som mulig å ha undervisning på Skjervøy, men det var praktisk umulig, sier hun.

Les mer i torsdagens papirutgave av Framtid i Nord