Fylkesmannen i Troms har sammen med KS Nord-Norge invitert alle kommunestyrerepresentantene, ordførerne, rådmennene og andre aktuelle personer til fire orienteringsmøter om kommunereformen.

Tirsdag kveld ble det holdt møte på Reisafjord Hotell med rundt 100 deltakere fra Nord-Troms kommunene.

– Minimumskravet til alle kommuner er at alle skal ha gjort en jobb på å sjekke ut hva slags grunnlag man har og hva som er aktuelt hva gjelder sammenslåing. Man kan velge å være alene, men man kan altså ikke velge å la være å vurdere det, sier Bård Pedersen, fylkesmann i Troms.

Starter i høst

Jobben med å utrede et ”utfordringsbilde” skal starte i høst. Kommunene har så tiden fram til våren 2016 før det hele skal oppsummeres av fylkesmennene høsten 2016.

Fylkesmannen i Troms skal på et selvstendig grunnlag selv ha skrevet sin vurdering til regjeringen på hva han mener er et fornuftig modell for kommune-Troms.

– Vurderingen vil være uavhengig av hva dere har sagt eller gjort selv om vi selvsagt vil være opptatt av å se på hva som blir vurdert og utredet hos dere, sier Pedersen.

Det har blitt utarbeidet en veileder til hver enkelt kommune på hvordan de skal  starte prosessen og hvordan kommunene skal lage selve utfordringsbildet.

Kan miste tjenester

Mariann Larsen, kasserer og kommunestyrerepresentant for Kystpartiet i Kvænangen syntes møtet var interessant.

Hun sier hun grugleder seg til prosessen, og at hun foreløbig ikke kan se noen gode grunner til hvorfor Kvænangen skal velge å slå seg sammen med noen.

Larsen sier Kvænangen allerede har inngått avtaler om å dele på enkelte tjenester med andre kommuner, blant annet innenfor politi og barnevern.

– Jeg vil si at barnevernstjenesten er blitt bedre fordi de som nå jobber med det kke blir nærsynte. Men ordningen med at vi deler politi med Lyngen og Skjervøy funker ikke. Jeg frykter at ved en sammenslåing kan vi miste de tilbudene vi har etablert og som funker i dag. At kommunelegen skal bli værfast på Skjervøy er ikke noe vi ønsker, forteller hun.

Larsen sier det virket som om flere hadde samme bekymringer.

– Det er jo viktig at man ikke mister de lokale tilbudene. Man kan ikke reise land og strand for å få tjenestene man trenger, avslutter hun.