Mandag morgen sendte Fiskeridirektoratet ut melding om at Lerøy Aurora får etablere visningsanlegg.

Dette er en beskjed oppdrettsselskapet har ventet på i svært lang tid.

– Det var en veldig gledelig melding, sier administrerende direktør i Lerøy Aurora, Renate Larsen.

– Nå kan vi endelig sette i gang arbeidet med å tilrettelegge anleggene.

Tre punkter

Visningsanlegget skal bestå av tre deler. Et museum, etablert i Kystens Kompetansesenter, et punkt på sjøen ved de to lokalitetene på vestersiden av Kågen og et inne i prosessanlegget på Skjervøy.

– Tanken er at gjestene kan følge absolutt hele prosessen, sier Larsen.

– Først gjennom å bli kjent med historia til havbruksnæringa. Der har vi et nært samarbeid med Nord-Troms Videregående skole og Nord-Troms Museum som, sammen med vår prosjektleder Jan Børre Johansen, skal lage en utstilling på Kystens Kompetansesenter. Der etter har vi flåta ved Skarvestein og Kågen som vi vil ta gjestene om bord på for at de skal kunne se et ekte, moderne anlegg i drift. Og til sist inne på slakteriet og prosessanlegget vårt på Skjervøy.

Kunnskap

Til sammen skal dette gi alle gjester, enten det er turister, elever, lokalbefolkning eller andre grupper, kunnskap.

– Havbruksnæringen har enkelte utfordringer når det gjelder omdømme. Mye av dette skyldes manglende kunnskap om havbruk. Gjennom en balansert kunnskapsformidling ønsker vi å være med på å gi et positivt bidrag til havbruksnæringas omdømme, ikke bare lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt gjennom å tilrettelegge for besøk fra tilreisende.

Larsen tror dette vil styrke rekrutteringa

– Regionalt vil økt kunnskap om havbruk kunne styrke rekruttering til næringa ved at befolkningen vil få bedre kjennskap til havbruk og de spennende jobbmulighetene som næringen kan by på. Vårt planlagte samarbeid og samlokalisering med Nord-Troms Videregående skole vil være et viktig element i dette.

Hun understreker at hvem som helst kan ta det i bruk når det står klart.

– Dette blir et anlegg absolutt alle kan besøke. Turistnæringa, skoler og andre interesserte kan benytte det.

Ett år byggetid

Arbeidet med å bygge opp museumsdelen vil starte nokså umiddelbart.

– Målet er at dette skal være klart i løpet av neste år. Vi har sikret oss en god prosjektleder og vi har svært gode samarbeidpartnere som vil bistå.

Og i museumsdelen vil også den lokale fiskerihistorie komme til å stå sentralt.

– Man skal huske på at i denne regionen var det en del lokale fiskere som var sentrale som pionerer da man startet opp med oppdrett. Det er en helt naturlig og viktig del å vise fram.

Foto: Arne Teigen