Den spreke 88 åringen fra Manndalen sitter i dagligstua og vever nok et bånd til kommager. Hun har ikke helt oversikt over hvor mange det har blitt gjennom åra, men Oliva får stadig nye bestillinger på denne type samiske husflidsprodukter.

– Nå er det populært med slike enkle bånd, sier hun og viser oss arbeidet som skal være ferdig om ikke altfor lenge. Neste prosjekt, et pyntebånd til ei kofte, står allerede og venter.

Etterspurt

Blant Kåfjordinger er nok arbeidet med samisk Duodji, det som har gjort Oliva Nilsen kjent. I fjor ble hun hedret med kulturprisen i Kåfjord, og det i en kommune som er viden kjent for sitt yrende kulturliv, både gjennom musikk og festivalarbeid. Hun er en etterspurt dame.

– Jeg ble sågar hentet ned til Nordland for å vise noen norsk-amerikanere hvordan de skulle veve kommagbånd, minnes den spreke Manndalskvinnen.

Kongen inviterer

Hennes innsats for frivillighetsarbeid har nå blitt kjent for kongehuset, og i forrige uke fikk hun brev fra slottet hvor hans majestet Kong Harald inviterer henne til te-selskap.

– Det står i brevet at Kongen vil hedre frivillighetsarbeid, sier hun, og viser oss invitasjonen fra slottet.

Fredag i neste uke pakker Oliva kofferten, og drar sammen med ei av hennes døtre til hovedstaden.

Les mer om Oliva Nilsen i lørdagens papirutgave av Framtid i Nord.

I 2013 fikk Olivia Nilsen tildelt Kulturprisen i Kåfjord. Foto: Siri-Janne Koht