Forslaget innebærer full konkurranse på postmarkedet ved at EUs 3. postdirektiv implementeres i Norge. Samtidig åpner Regjeringen for at Posten ikke lenger skal foreta ordinær postomdeling på lørdager.

-  E-post er den største konkurrenten til fysisk post. Vi tror at innføring av EUs 3. direktivet har mindre betydning i Norge ettersom markedet for fysisk post er i tilbakegang og digitaliseringen har kommet langt, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge AS.

Gode forutsetninger

Ved at Posten får handlingsrom og muligheter til å tilpasse seg endringene i markedet, mener selskapet at de vil ha gode forutsetninger for å møte økt konkurranse.

-  Overgangen fra fysisk til digital post har ført til kraftig fall i brevmengden og dette vil fortsette. For å møte utviklingen må Posten fortsette å omstille virksomheten.  Vi forandrer oss fordi folks behov endrer seg.  Overgangen til fem dagers postomdeling er et viktig grep for at Posten skal kunne tilpasse seg videre.  Vi er fornøyd med at Regjeringen nå foreslår en slik løsning, sier Mejdell.

Stadig mer av privat og offentlig brevpost sendes digitalt i Norge.

-  Færre omdelingsdager for fysisk post må også ses i sammenheng med at sikker digital post, som nå kommer for fullt, vil være tilgjengelig 24/7, sier Mejdell.

Aviser på lørdag

Regjeringen ønsker også å få høringsinstansenes syn på behovet for å opprettholde lørdagsomdeling av aviser på steder uten eget avisbudnett.  Posten er villig til å distribuere aviser på lørdager, hvis det er ønskelig.

-  Vi er åpne for å videreføre distribusjon av aviser på lørdager på steder uten eget avisbud, hvis det er ønskelig. Omfanget og detaljene i dette må på plass før vi kan gjennomføre endringene.  Det er en stor omlegging som krever gode forberedelser.  Forutsatt at den politiske behandlingen av ny Postlov skjer tidlig neste år, kan omleggingen skje rundt årsskiftet 2015-16, avslutter Mejdell.

Konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge presenterer resultat for første halvår. Foto: Berit Roald / NTB scanpix