Leder i Kveeninuoret – Kvensk Ungdomsnettverk, Nora Marie Ollila.
(Foto: Kveeninuoret)

Leder i Kveeninuoret – Kvensk Ungdomsnettverk, Nora Marie Ollila. Foto: Kveeninuoret

Kvenungdommen glade for Finnmark-vedtak

Det kvenske språket fikk nylig høyere status.

Fylkestinget i Finnmark vedtok på et møte i Vadsø den 29. oktober å støtte initiativsoppropet om oppgraderingen av det kvenske språket fra nivå to til nivå tre på den Europeiske Pakten om Regions- eller Minoritetsspråk (språkcharteret).

Leder i Kveeninuoret – Kvensk Ungdomsnettverk, Nora Marie Ollila, er svært glad for dette vedtaket.

- Vi i Kveeninuoret er selvsagt svært glade for vedtaket. Fylkestinget støtter ikke bare et folkelig opprop, de støtter også en viktig sak for kvenene, sier hun.

Ser viktigheten

I følge Ollila står det kvenske språket i fare for å dø ut og det må handles umiddelbart.

Det er blant annet stor mangel på skolebøker og annet nødvendig opplæringsmateriell, påpeker hun.

- I Finnmark har man sett viktigheten av å få oppgradert språket. Det kan bety at sentrale myndigheter pålegges mer ansvar for det kvenske, et ansvar som myndighetene i mer eller mindre grad fraskriver seg slik det er i dag, sier Ollila.

Ber Troms følge opp

De seks kommunene i Nord-Troms har tidligere vedtatt å støtte den samme saken.

I desember skal den opp til behandling på Fylkestinget i Troms. Ollila håper man også her ser viktigheten i å gi sin støtte.

- Et positivt vedtak i Troms er også nødvendig. Vi må ha regionene i nord med oss til de «høye herrene» i Oslo, dersom vi skal ha håp om å nå frem. Jeg regner med at Fylkestinget i Troms tar vedtakene fra egne kommuner og fra Fylkestinget i Finnmark til etterretning og følger det opp, sier hun.

Driver formidlingsarbeid

Kveeninuoret har for første gang i historien fått midler til et formidlingsprosjekt á la "samiske veivisere".

- Det er lite kunnskap om kvenene blant barn og unge. Vi skal formidle og bevisstgjøre elevene og lærere på at kvenene i det hele tatt finnes. På den måten forsikrer vi oss om at kvenene om ikke annet er blitt nevnt ved ordelag før de har forlatt videregående, sier Ollila.

To kvenske ungdommer skal reise rundt på videregående skoler i Troms og Finnmark og fortelle om kvenene, kvensk historie og kvensk kultur.

Ollila er selv den ene av dem og driver for tiden med forberedelser til rundreisen.

- Det er altfor få som har hørt noe om kvenene på grunnskolen og videregående, til tross for at vi snakker om en av de fem nasjonale minoritetene i landet, avslutter hun.

Mer å lese på Framtid i Nord:


Si din mening: Framtid i Nord ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Leses nå:
Siste nytt

Nå er du barn på bussen til du er 18

Fylkestinget har fylkes ungdommens råd om å heve aldersgrensa på barnebillet.

Dette har lenge vært et problem ved lufthavnen - innen sommeren vil det trolig være løst

Innen sommeren vil en ny og forbedret ankomsthall for utland være på plass ved Tromsø lufthavn. – Vi gjør noen grep og bygger ut slik at utenlandske passasjerer kommer seg innendørs. Vi kan ikke la passasjerer stå ute i sludd og dårlig vær, sier han.

OLDERDALEN-DRAPET:

Drapsfrikjent krever tre millioner kroner i erstatning

Mannen som i Hålogaland lagmannsrett ble frifunnet for voldtekt av en mann med døden til følge i Olderdalen i Troms i 2013, går rettens vei for å få erstatning.

Duket for UKM for første gang på to år

Onsdag samles ungdom fra Kåfjord og Skjervøy i kulturhuset på Skjervøy til felels mønstring.

Måtte evakuere Nordnestunnelen

Arbeidet i tunnelen måtte avbrytes og alle arbeiderne ble evakuert.

Les eAvis

Les papiravisen i digitalt format

Les eAvis