Helse Nord og UNN skal fram til utgangen av 2015 finansiere sykestuesengene i Nord-Troms.

Totalt er det ni sykestuesenger i Nord-Troms. En i Kvænangen, en i Kåfjord og fire i Nordreisa og tre i Skjervøy, inklusive i dette er en øyeblikkelig hjelp-seng i hver kommune.

Når har UNN HF kommet med et forslag om å sentralisere Øyeblikkelig hjelp-senger i Nord-Troms til Sonjatun Helsesenter i Nordreisa. Med 11500 innbyggere i disse kommunene kvalifiserer det til 1,7 Ø hjelp-sengeplasser på de fire kommunene.

Store avstander

29. september var en delegasjon fra Nord-Troms i møte med Helse- og Omsorgsdepartementet, ved Anne Grethe Erlandsen, for å argumentere for videre finansiering av sykestuesengene i Nord-Troms.

Les saka: Fikk ingen lovnader om fortsatt finansiering

- Nord-Troms er en del av tiltakssonen og dermed karakterisert å ha de samme utfordringer som Finnmark når det gjelder blant annet avstander og klima, opplyser Johnsen

Nord-Troms har til nå fått finansiert en sykestueseng per 1200 innbygger, slik det er i Finnmark. UNN HF ønsker ikke å forskjellsbehandle kommunene i Troms. Derfor vil de fire Nord-Troms kommunene ikke bli prioritert finansiert av UNN.

Det å miste sykestuesengene vil kunne ha store konsekvenser for folk i en region med store avstander.

I tillegg til store avstander gir vær og vind stengte veier og kanselleringer i fergesamband hver vinter.

- På vinterstid har vi mye dårlig vær. Mange er avhengige av ferger. Det er ille nok slik det er i dag. Dersom min sønn får et kutt i armen på en lørdags kveld må han reise helt til Nordreisa for å få sydd det, sier Johansen.

Johansen ser for seg at dersom sykestuesengene flyttes til Nordreisa er det stor sjanse for at legevakten flytter etter.

Må omprioritere i kommunene

Rett før møtet møtte representantene fra Nord-Troms administrerende direktør i UNN HF. Johnsen benyttet da anledning til å spørre Ingebrigtsen hvordan han så for seg at kommunene skal drifte sykestuesengene etter 2015.

- Jeg fikk da til svar at vi må omprioritere i kommunene. Vi må legge ned skoler, bruke mindre på vei og prioritere helse, opplyser Johnsen.

Kåfjord, Kvænangen og Skjervøy vil og kunne miste framtidige godt kvalifiserte søkere. Johansen mener det vil bli mindre interessant å søke seg til et sted der det kun er sykehjemsplasser.

Johnsen forteller at de ble godt tatt i mot under møtet, og de fikk opplyst at de har tatt opp saken under riktig tidspunkt.

- Vi har enda hele 2015 å jobbe med dette, og departementet skal nå begynne å arbeide med finansieringen av den kommende nasjonale Helse- og sykehusplan, sier Johnsen.

Les mer i tirsdagens papirutgave av Framtid i Nord.

Skjervøyordfører Torgeir Johnsen utenfor helsesenteret. Foto: Kjetil Nielsen Skog