Etter et reiseradioprogram våren 2002 fikk Knut Ringbakken og kona Solveig lyst til å reise på ferie til Sør-Afrika.

I juli samme året reiste de til Cape Town, en av de store byene i landet.

De gjorde unna severdigheter som Robben Island og Table Mountain, før de bestemte seg for å leie bil og kjøre østover. Målet var Addo Elefantpark, like nord for byen Port Elisabeth.

Banan i halsen

Ringbakken hadde tatt første økt som sjåfør og nøt bilturen fra passasjersetet da han oppdaget noe i en portfolio som overrasket han kraftig.

– Jeg holdt på å sette bananen i halsen da jeg kom til side 19 i portefolien. Lyngenfjord House, skriver han i en mail til Framtid i Nord.

Det Ringbakken oppdaget var en annonse om rom til leie i et femroms Bed & Breakfast hotell. Og det lille hotellet het Lyngenfjord House.

Måtte på besøk

Knut er selv utflyttet Lyngsværing, og var bare nødt til å sjekke dette opp. For hvordan kunne det være mulig? Paret fant på mange teorier, men kom fram til at det måtte være en utflyttet lyngsværing som hadde startet opp hotellet.

Med få dager igjen til disposisjon bestemte de seg for å besøke stedet.

– To dager etter oppdagelsen svingte vi av fra Garden Route, og i retning kystlinja som lå cirka tre mil lenger ute. Lyngenfjord House lå i enden av en fantastisk strand i et område som heter St. Franscis Bay, forteller han.

Ikke før Ringbakken kom inn i entreen begynte han å spørre vertinnen om navnet.

– ”En utflyttet lyngsværing” - teori måtte vi legge på hylla med en gang. Hun og mannen var av boerslekt. Familiene hadde bodd i Sør-Afrika i generasjoner, sier han.

Oppkalt

Hva var det så som hadde gitt navnet til hotellet? Før de fikk den endelige historien måtte de gjennom innsjekkingsprosedyrene.

– Etter å ha plassert bagasjen på rommet raste jeg ned til vertinnen for å få opplysninger om husets navn. Jeg var ivrig, skriver han.

Vertinnen tok Ringbakken med til to bilder som hang i trappeoppgangen. Disse bildene var av SS Lyngenfjord, en båt som gikk på grunn rett nedenfor der Lyngenfjord House står i dag.

Betjeningen på hotellet har ingen tilknytning til de som var ombord, men ønsket likevel å kalle stedet opp etter forliset.

Paret Ringbakken bodde på Lyngenfjord House i to netter.

– St Francis Bay er et fantastisk område, og rommer altså et hus og en gatestump med navnetilknytning til fjorden vår.

LES MER I DAGENS AVIS!

FERIE: Utflyttet lyngsværing Knut Ringbakken og hans kone Solveig var i Sør-Afrika i 2002. Det var da de oppdaget Lyngenfjord House. Foto: Privat
Lyngenfjord House B&B. Foto: Privat