Forrige uke stengte Statens Vegvesen tunnalarbeidet på Sørkjosfjellet i et døgn. Dette etter at det ble avdekket kritikkferdige forhold ved den midlertidige lagringen av sprengstoff.

Ifølge eksplosivforskriften skal eksplosiver som hovedregel ikke flyttes fram til sprengningsstedet før lading starter. Hvis forholdene likevel gjør det nødvendig skal eksplosivene plasseres midlertidig i maksimalt 12 timer, enten under kontinuerlig vakthold, eller forsvarlig innelåst, skriver bygg.no, som først omtalte saken.

Ingen dramatikk

Den ureglementerte lagringen ble raskt oppdaget av Vegvesenets kontrollingeniører, og saken ble tatt opp med den spanske entreprenøren med det samme.

- Vi ba dem stenge anlegget i et døgn og rette opp i ting. Dette var de selv enige i, sier prosjektleder Gudmund Løvli i Statens Vegvesen til Framtid i Nord.

Han understreker at det ikke lå noen dramatikk i situasjonen.

For å unngå lignende situasjoner i framtiden, har OSSA skjerpet rutinene og kommet med nye prosedyrer.

- De ser ut til at det skal gå veldig bra, sier prosjektlederen.

Godt kjent med reglene

Løvli avviser at dette har noe å gjøre med at entreprenøren er spansk og dermed ukjente med regelverket.

- Selskapet har norske bergsprengningsledere, og spanjolene er også godt kjent med reglementet. Dessuten tror jeg reglene er nokså like i begge land.

Forsinket salve

Assisterende daglig leder for OSSAs norske virksomhet Arne Rafdal forteller til bygg.no at forholdet oppstod fordi salven de skulle skyte ble forsinket. Eksplosivene ble plassert midlertidig i påvente at det skulle bli klart til sprengning.

- Sprengstoff og tennere lå adskilt når forholdet ble avdekket, men det var ikke under tilsyn, og plasseringen var heller ikke i tråd med hvordan dette bør gjøres, sier han.

Døgnet anlegget var stengt ble brukt til å gå gjennom alle rutiner. De har også laget en intern rapport, og hatt allmøte med samtlige ansatte for å gå gjennom prosedyrene.

- Vi har også definert et konkret sted for midlertidig plassering, sier Rafdal til bygg.no.