Dette viser tall for desember sammenlignet med samme periode som i fjor. Det skriver NAV Troms i en pressemelding.

I Troms er det nå 2,1 prosent helt ledige, mens snittet for i landet ligger på 2,7 prosent. Fylket har hatt en nedgang på 56 arbeidsledige, mens det har det vært en liten økning på landsbasis. Antall ledige på arbeidsmarkedstiltak ligger på omtrent det samme nivået som i fjor.

Mange langtidsledige i Troms

Andelen langtidsledige i Troms er relativt høy. Hele 41 prosent av de som er ledige har vært det i et halvt år eller mer.

– Dette handler i stor grad om et misforhold mellom kompetansen som finnes, og kompetansen som etterspørres, sier fylkesdirektør i NAV Troms, Stein Rudaa.

Lavest arbeidsledighet er det i Lavangen (1,1 prosent) og Gratangen, Bardu, Tranøy og Målselv (alle 1,2 prosent).

Kåfjord og Kvænangen

Høyest arbeidsledighet er det i Torsken (8,0 prosent), Berg (3,9 prosent) og Kåfjord og Kvænangen (3,5 prosent). Hovedårsaken er sesongmessige forhold i fiskeindustrien.

Gode vekstvilkår for varehandelen

NAV Troms presenterer hvert år en prognose for utviklingen på arbeidsmarkedet i fylket. Den gir en oversikt over utviklingstendenser for sysselsetting og arbeidsledighet for det kommende året.

NAV anslår en økt sysselsetting på 1000 personer i en rekke næringer i 2015. Sysselsettingsveksten anslås å bli på 2,1 prosent.

I 2014 økte antall arbeidstakere i de fleste næringer, men spesielt ble det flere arbeidsplasser innen bygg og anlegg, samt overnatting og serveringsvirksomhet

– I bygg- og anleggsbransjen er det fortsatt stor aktivitet i Troms med fortsatt utbygging av private og offentlige næringsbygg. Varehandelen har og vil fortsatt ha gode vekstvilkår i Troms i året som kommer. Offentlig sektor er stor i Troms, og behovet for arbeidskraft i kommunale tjenester og helsetjenester vil fortsette å øke med en aldrende befolkning, sier Rudaa.

Det er likevel usikkert hvorvidt dette blir å påvirke ledighetsraten. Det rekrutteres både nasjonalt og internasjonalt til stillinger i fylket, i tillegg til at det gode arbeidsmarkedet fører til økt tilbud utenfor det ordinære markedet, som skoleungdom og studenter i deltidsarbeid.