I desember i fjor vedtok styret ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) å utrede kutt i ambulansetjenesten.

Ordfører i Kvænangen, Jan Helge Jensen føler seg kraftig provosert bare av tanken på å kutte i det han kaller folks primærbehov.

Han er redd flere kan bli hentet av bårebilen enn av ambulansen.

– Det er klart at alle Nord-Troms kommunene blir berørte av en eventuell nedskjæring. Men for Kvænangen er det spesielt, sier han.

Flere utfordringer

For Kvænangen er en av kommunene i Norge med lengst vei til nærmeste lokalsykehus. Hele 320 kilometer.

– I tillegg til den lange avstanden er Kvænangsfjellet ofte stengt vinterstid, og mot nord har vi rasfaren i Langfjorden, sier han.

I et brev etatsjef i helse og omsorg, Gro Karlstrøm og kommuneoverlege Kjell Nysveen har sendt UNN, skriver de:

– ”Bortfall av ambulansetjenesten, for kortere eller lengre perioder vil medføre opptil en times responstid for ambulanse fra nabokommunene.”

De skriver også at hvis E6 er stengt i begge retninger er eneste vei ut av kommunen ved ambulansebåt eller helikopter. På vinteren blir cirka 50 prosent av planlagt helikopter, avlyst.

Vital og avgjørende

I dag har Kvænangen blant annet egen legevaktsentral, full sykepleiedekning, en del akuttmedisinsk utstyr, egen sykestue og ambulansestasjon døgnet rundt. Stasjonen har én bil og minimumsbemanning på to ambulansearbeidere.

Jensen sier det er viktig for kommunen å ha all nødvendig kompetanse innenfor kommunens grenser.

– Det er viktig for at befolkningen skal føle seg trygge på at de kan få hjelp på kort tid. Det er vitalt og avgjørende, ikke minst for at folk vil bossette seg her, sier han.

Ordføreren kan ikke skjønne at en slik økonomisk problemstilling skal finnes i 2015, og mener det bør finnes andre måter  for UNN å spare penger på.

– Når man vet at 10-15 stykker i ledelsen tjener opp i mot 1 million i året, da er det noe feil i systemet, sier han.

27. januar har Nord-Troms Regionråd et møte med klinikksjefer og leder for ambulansetjenesten for å diskutere tjenesten i denne regionen.

Jensen tror han har de andre ordførerne på hans side i saken.

– Dette er den viktigste kampsaken på aldri så lenge.Vi  politikere vil danne ring rundt dette. Det er en sak verdt å sloss for, avslutter han.

- Vi er klare over situasjonen

Men klinikksjef Jon Mathisen kan ikke forskuttere enkeltstasjoner.

Klinikksjef ved akuttmedisinsk klinikk på UNN, Jon H. Mathisen, kan ikke forskuttere enkeltstasjoner.

– Ikke i den prossessen vi er i nå. Men jeg er klar over at kommunen har lange avstander - også internt. Så det er en absolutt problemstilling, sier han.

Mathisen opplyser at det nå gjøres en grundig analyse av hele beredskapen. Endelig styrebehandling er satt til 29.april.

– Tror du sparetiltakene blir  så drastiske at den ene ambulansen må bort?

– Det er mange kommuner som kun har en bil, derfor kan jeg ikke svare bastant på dette. Det må utredningen gi meg et nærmere svar på. Men vi skal snu alle steiner, avslutter han.

- En dårligere akuttmedisinsk tjeneste vil sette flere liv på spill. Vi ber om at de som kan gjøre noe med dette, ser alvoret i det. På større steder finnes ikke samme problematikk, mener han. Foto: Isabell Viktoria Haug