Norsk Irsksetterklubb har kåret G-Tjikkom av Miessevárri som årets irsksetter i 2014, den høyeste utmerkelsen en hundekennel av denne rasen kan oppnå.

I tilegg ble G-Tjikkom av Miessevárri kåret til fjorårets høyfjellshund, også det en av de mer prestisjetunge prisene som den landsomfattende fuglhundeklubben årlig deler ut.

For Roald Elvenes som driver kennel Miessevarri, og som har avlet opp G-Tjikkom, er dette en stor dag.

– Det er en stor annerkjennelse for den jobben man gjør, sier han til Framtid i Nord.

Interesse for hund

Elvenes som til daglig er leder for fjellskredovervåkningen ved Nordnesfjellet, sier at det å drive hundekennel er noe han gjør av lidenskap for hund og friluftsliv.

– Jeg har alltid vært interessert i jakt, og har drevet med hund siden jeg var liten gutt, kan han fortelle.

For tiden har han to Irsk settere hjemme i Trollvik, Alva av Miessevárri og Solution av Miessevárri.  Begge to brukes både til jakt og til konkurranser med gode resultater

Men selv om Elvenes har lyktes godt med oppdrett av fuglehunder, vil han ikke satse mer på kenneldrift enn på det nivået han driver i dag.

– Det er en svært tidkrevende og ressurskrevende arbeid som ikke minst krever utvidelse av hundegården, sier han til avisa.

Godt miljø

Interessen for fuglhund er stort i Nord-Troms med et aktivt miljø som hevder seg høyt i nasjonale konkurranser.

– Nord-Troms Fuglhundklubb har vinnere av de fleste høystatusløp gjennom flere år, fortsetter han med. Dessuten er det godt og sosialt miljø, hvor den årlige hundeprøven på Arnøy er et av høydepunktene i klubbens arrangementer hvor flere hundre deltakere samles hvert år.

Men selv om Elvenes sier det er inspirerende å konkurrere, er det i jakt sammen med hundene som er det store for de fleste eierne av fuglhunder.

– Med en dyktig hund er det større sannsynlighet for human og sikker jaktutøvelse, mener han.

Den 7.- 8. mars går årets hundeprøve av stablen på Arnøy.