Alle kommunene i Nord-Troms har gjort et kommunestyrevedtak som sier at man skal utrede hvillke kommuner man potensielt vil slå seg sammen med.

Storfjord og Lyngen ser mot hverandre, Balsfjord og Tromsø. Kåfjord ser mot Storfjord og Lyngen, men har heller ikke utelukket en storkommune bestående av alle kommunene i Kvænangen er i samtaler med Alta, Hasvik og Loppa, men heller ikke de har utelukket en nordtromskommune. Skjervøy og Nordreisa har begge gjort kommunestyrevedtak som sier man skal snakke med kommunene i Nord-Troms.

I Nordreisa var politikerne enige om at som største kommune og regionsenter, bør man favne over alle kommunene, og ikke holde noen utenfor. Det viser seg imidlertid at flere er skeptiske til å slå seg sammen med Nordreisa.

Ikke utkant

På diverse lokale diskusjonsfora er temaet heftig omdiskutert. Folkemeningen i de forskjellige kommunene er delt, men flertallet konkluderer med at de ikke vil bli utkanten i en eventuell storkommune.

John Karlsen (Nordreisa Frp) mener det i grunnen bare er en kommune som viser interesse for å snakke med Nordreisa - og det er Skjervøy. Så hvorfor er Nordreisa så lite attraktivt for nabokommunene?

- Ærlig talt skjønner jeg det ikke. Både Kåfjord og Kvænangen må kunne se at det er godt alternativ, sier han.

Han er forkjemper for en storkommune bestående av de fire nordligste kommunene i Troms - Kvænangen, Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord.

Frykt

Karlsen tror noe av årsaken ligger i at de andre kommunene frykter Nordreisa vil dra til seg alt. Han mener imidlertid dette er en urealistisk bekymring.

- Man bor fortsatt i Birtavarre, i Manndalen, på Skjervøy eller i Burfjord om man blir en kommune. Den nye kommunen vil få ansvar for alle innbyggerne - uansett hvor man skulle bo. Gjennom gode prosesser og diskusjoner kan man gi et godt tilbud til alle innbyggerne, uten at alt skal sentraliseres, sier Karlsen.

Han understreker at alle kommunene i landet har en plikt til å utrede ulike alternativer, og han mener det blir feil å allerede nå utelukke noen.

- Jeg skjønner at Kvænangen også vil se nordover, men de må ikke stenge tromsalternativet. Ikke Kåfjord heller. På vegne av sine innbyggere har de en forpliktelse til å utrede dette alternativet også.

Frp-politikeren begynner nå å bli utålmodig, og synes utredningen snart må komme i gang for alvor i Nord-Troms. Han mener man må være aktiv og se om man får til noe, og at man ikke har noe å tjene på å sitte stille og tro at alt skal forbli som det er.

- Da lurer man både seg selv og innbyggerne i regionen. Det er ingenting å tjene på å være passiv i denne saken, avslutter Karlsen.

John Karlsen (Nordreisa Frp) lurer på hvorfor Nordreisa er så lite attraktiv for nabokommunene. Foto: Arkivfoto