Styret i Reisa Elvelag har vedtatt nye fiskeregler for 2015. Her har det skjedd store endringer fra fjoråret både når det gjelder forvaltning og salg og tilgang på fiskekort.

Nå gjelder sonekort for både innenbygds- og utenbygdsfiskere. Det gamle kultiveringskortet som gav innbyggere i gamle Nordreisa rettigheter til å fiske i 80 prosent av Reisaelva er altså fjernet.

Bygdekort

Kortet for innenbygdsfiskere kalles når bygdekort. Full pris på bygdekortet er 1900 kroner, over dobbelt så mye som kultiveringskortet kostet.

- Vi som er innenbydsfiskere vil få tilgang på å hente ut ledige døgnkort, sier leder i Reisa Elvelag Jan Arvid Johansen.

De som tilhører nye Nordreisa må nå konkurrere på lik linje og med de samme prisene som utenbygdsfiskere om døgnkort. De kan kjøpe kort direkte fra grunneiere eller overskytende kort som grunneiere ikke løser ut.

Mindre attraktivt

Fiskereglene som var tidligere har vært gjeldende siden begynnelsen av 90-tallet.

2015 Er året der fiskereglene for Reisaelva har gått gjennom de største endringene.

- Vi har fått tydelige signaler fra folk i Nordreisa om at det har blitt mindre attraktivt å fiske i Reisaelva med de nye reglene og at en god del ikke vil kjøpe kort, sier Johansen.

Han vil ikke kommentere hva han tenker om det og understreker at det er opp til hver enkelt om man vil fiske eller ikke.

Hannlaks fredes

Fisket skal være fordelt 60 prosent til grunneierne og 40 prosent til innbyggerne. På hver sone er det ti døgnkort. Hvor mange døgnkort man har krav på som grunneier avgjøres utfra eiendommens størrelse. Grunneierne må hente ut kortene de ønsker i løpet av våren. Kort som ikke blir hentet ut vil elvelaget selge som døgnkort.

Barnekortet er også fjernet, men barn fra 12 år til 16 år kan fiske på foresattes kort.

Hannlaks på over fem kilo eller 80 centimeter fredes på lik linje som hunnlaks på samme størrelse.

- Forskning tyder på at uttak av et kjønn over lang tid vil ha en negativ konsekvens for bestanden, sier Johansen.

De to siste årene har Reisaelva hatt under minimunskravet med laks i elva for best mulig ytelse av gytearealet.

- Dersom vi har for lite gytefisk griper myndighetene inn og strammer inn fisket. Derfor har vi de to siste årene i august innført reguleringer på grunn av dårlig oppgang, sier Johansen.

Endringene i fiskereglene finner du her.

Jan Arvid Johansen Foto: Liv Anita Johansen