I skrivende stund har Tor-Ivar Næss over 6.500 følgere på sin Facebook-side "Wait for it", hvor han publiserer bilder han tar av blant annet nordlyset.

- Jeg er fornøyd med at så mange viser interesse for det jeg gjør, det og tilbakemeldingene jeg får er noe av det som driver meg.Halvparten av de som følger meg er britiske eller amerikanske, forteller Næss.

Internasjonale medier

Det var vært skrevet artikler om reisaværingens fotografier både i The Times og Daily Mail. Før jul ble han også intervjuet av NRK.

- Jeg har ikke gjort meg så mange tanker om det egentlig. Jeg ble kontaktet av mediehuset HotSpot Media, som kjøpte rettighetene til noen av bildene mine, forteller han.

Han selger rett som det er et ferdigtrykt bilde. Han har også opplevd at folk fra andre siden av verden kontakter han.

- De lurer på om jeg holder fotokurs eller kan gi dem guidede turer slik at de kan ta bilder av nordlyset, sier Næss.

Istedenfor dataspill

I over 3 år har Tor-Ivar Næss holdt på med fotografering på fritiden. Til vanlig arbeider han i flytårnet ved Sørkjosen Lufthavn.

- Foto var noe jeg plukket opp istedenfor dataspilling, forteller han.

Årlig tar han mellom 30.000 og 40.000 bilder. Utstyret han bruker for å kunne ta bildene han ønsker, er kostbart. Han håper på sikt at dette skal bli en hobby som betaler seg selv.

- Det kan fort komme opp mot 50.000,- i fotoutstyr. Så dette er i utgangspumktet en svært dyr hobby. Jeg setter veldig høye krav til meg selv og hvert bilde jeg tar. Alt må være i fokus og tekniske feil er noe jeg helst vil unngå, meddeler Næss.

Han forklarer forskjellen mellom det utstyret han har tilgjengelig i dag og kameraet han begynte med, som himmel og hav.

- Av flere hundre bilder er det kanskje bare to-tre bilder gode nok til å kunne selges, forklarer han.

Landskapsmekka

- Jeg liker landsskapsfotografering svært godt. Her oppe, med det så mye mørketid, blir nordlysfotografering en naturlig del av interessen. Vi lever jo i et landskapsmekka, forteller han.

Han tar mest generelle naturbilder, ofte av Lyngsalpene eller nattehimmelen.

- Det klare favorittmotivet er nattehimmelen, men jeg ønsker gjerne å ha et lite vann i forgrunnen. Jeg liker når det skjer noe i hele bildet, men man kan ikke få det som man vil hele tiden, konstanterer han.

Får han fulltreffer på motivet, så høres det gjerne.

- Jeg vet at jeg har blitt hørt hylende etter å ha fanget et virkelig spektakulært nordlys-øyeblikk, humrer Næss.

Hederlig omtale

Hobbyfotografen har deltatt i noen internasjonale konkurranser med bildene sine.

- Jeg kom på 2.plass i nettbasert-konkurranse og har fått hederlig omtale i landsskapsfotografering under NM i foto. Man ønsker kanskje å komme langt i konkurranser og kanskje en dag vinne, men det er mange om beinet, forteller reisaværingen.

Han har klare tanker om hva som skal til for å kunne nå langt i slike konkurranser.

- Hvor mye tid du legger ned i arbeidet er avgjørende for hvor god du kan bli. å ta bilder av nordlyset kan fort ta to-tre timer.  Jeg har vært ute i syv timer en kveld. Nordlysaktivitet er pulserende og går i en oval syklus, som ofte kan ta opp til flere timer, forklarer Næss.

- Hva er ditt tips til andre som ønsker å ta gode nordlysbilder?

- Det beste tipset er å kle på seg og gå ut. Selv om det er minusgrader og mye vind, er det lett å tenke at forholdene er for dårlig. Dra til en plass du selv synes er fin og knips i vei. Man må ha en interesse av å bli flink, trene og øve. Drømmemotivet kommer ikke av seg selv, avslutter han.