Mirkalekpille fra Uno Life topper Forbrukerrådets statistikk for 2014. Det skriver Forbrukerrådet Troms og Finnmark i en pressemelding. Drammensfirmaet Uno Life lovet folk som tok pillene en smal midje, men slankekuren hadde best effekt på folks lommebøker.

– At et firma med relativt få salg topper listen over firmaer folk kontakter oss om, er svært oppsiktsvekkende, opplyser direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. For å sette det i perspektiv, sammenligner hun med det firmaet som har tronet på toppen de fem siste årene:

- Det er Elkjøp, som jo selger formidabelt mange flere varer på et år. Vi har rundt 1500 henvendelser om dem, mens vi altså har fått fire ganger så mange om lille Uno Life, forklarer direktøren. – Det er tidenes klagestorm til Forbrukerrådet.

Et økende problem

Forbrukerrådet opplyser at firmaer som rekrutterer kunder via gratiskonkurranser på nett er et økende problem.

- Hvis noen faktisk driver med veldedighet, er de gjerne kjent for det. De som tilbyr tur til Maldivene og fancy nettbrett, kommer til å ta seg betalt på en eller annen måte, så gratisaktiviteter på nett kan være risikabelt tidsfordriv, advarer Ingeborg Flønes. – Plutselig får du regning for et abonnement du ikke hadde planer om å tegne.

Bilen er det som irriterer folk mest. Over 10 000 henvendelser ble sendt inn om bil.  Det er nesten dobbelt så mange henvendelser som neste kategori, mat og helse.

Troms på tredjeplass

I 2014 mottok Forbrukerrådet nesten 100 000 henvendelser. Over 12 000 firmaer ble meldt inn til Forbrukerrådet av forbrukerne. 38 av disse har flere enn 100 henvendelser.

På fylkesoversikten for de som tar mest kontakt med Forbrukerrådet kommer Troms på en tredjeplass. Finnmark kom på en åttendeplass.

- Jeg er veldig fornøyd med forbrukerne i Finnmark og Troms. Tallene viser at folk står på og ikke gir seg, sier Ingeborg Flønes.