Alt da det ble montert for en anselig mengde gudstjenester siden, var orgelet brukt. Nå er det i ferd med å gi fra seg sitt siste pip, forteller leder for Rotsund kapellforening, Anne Lise Gamst.

– Kantor Peter Vang sier det er i ferd med å bli upålitelig og dårlig. Det holder ei stund til, men det er greit å begynne å forberede noe nytt.

Brukt

Men ikke nytt som i splitter nytt, sier Gamst.

– Vi tenker at det blir noe pent brukt. I følge Peter Vang er det fullt mulig å finne noe bra til godt under en million kroner.

Men så mye penger har imidlertid ikke kapellforeninga på bok. Derfor må det bli innsamling. De har allerede telt opp til kronerulling og så blir det konsert til uka.

– Vi var i kontakt med Liv Rundberg for å høre om noe tips, og da ville hun gjerne bidra, hun også. Rundberg kommer hit førstkommende onsdag og holder en kveldskonsert.

Gratiskonsert

Konserten blir gratis, i alle fall for de som vil det slik. De som ikke vil det slik, de kan bidra ved å gi kollekt.

– Vi setter fram kollektbøssa, og så gir de som vil det de føler at de kan. Og kan man ikke, så kommer man og nyter flott musikk, sier Gamst, svært fornøyd.

Foreninga håper å rulle inn om lag 400.000,- kroner på kronerullinga, konserter og andre aktiviteter.

– Med såpass i egenandel kan vi ha et flott og godt duganes orgel i mange år framover.

Ny lyd i brukt pipe

De har allerede bestemt seg for at det blir ekte orgel.

– Vi kan selvsagt kjøpe et elektronisk orgel, men det blir jo liksom ikke det samme. Det bør være et pipeorgel, og når Vang sier det er mulig å skaffe et brukt pipeorgel, så satser vi på det.

Kantor Peter Vang istemmer behovet.

– Orgelet i Rotsund kapell ble bygget i 1966. Det ble levert av samme firma som det som leverte til Skjervøy og Nordreisa kirker i 1967 og 1968. Og disse to er som kjent byttet ut for lenge siden.

Et nytt orgel vil fort koste to millioner kroner og vel så det. Et brukt, montert og klart, kan være inne for det halve. Derfor er Vang allerede godt i gang med å lete, om enn ikke på FINN, så nesten.

– I Europa er det en god del kirker som legges ned, og med det oppstår det et bruktmarked for kirkeorgel. Utfordringa er egentlig å finne et som er såpass lite at det passer i kapellet, sier Vang.

GRATISKONSERT: Liv Rundberg har sagt ja til så holde gratiskonsert i kapellet i neste uke