Fiskeridirektoratet leverte tirsdag sin anbefaling til fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) om å ha tre regioner i Norge; Nord, Midt og Sør.

I samme forslag reduseres også antall fiskerikontorer, fra 28 til 19. Skjervøy er et av stedene som kan miste sitt kontor med tre ansatte. De ansatte vil imidlertidig få tilbud om å fortsette på andre kontorer.

– Uheldig

Ordførerkandidat for Arbeiderpartiet på Skjervøy, Øystein Skallebø jobber som inspektør ved fiskerikontoret på Skjervøy.

– Siden det er arbeidsplassen min får jeg en dobbeltrolle i denne sammenhengen. Men jeg er ikke mest bekymret for meg personlig, her er det lokalpolitikeren i meg som vokser frem, sier han – som har sendt ut en pressemelding fra partiet vedrørende dette.

Han ser en mulig nedleggelse av kontoret som svært uheldig.

–  Det er et stort bilde på hvordan jeg synes fiskeridirektoratet bør organiseres. Sånn som det legges opp til nå, er det en nedbygging av nordnorsk fiskeriforvaltning. Det er uheldig i og med at Nord-Norge har den største verdiskapningen på hvitfisk.

Store avstander

Skallebø peker også på de enorme avstandene i Nord-Norge.

– Sånn jeg har forstått forslaget skal det ikke være et fiskerikontor mellom Finnsnes og Honningsvåg. Det er over 60 mil, og masse aktivitet i mellom stedene.

Prevantivt

Tilstedeværelse med inspektører sies i følge han å ha en stor prevantiv effekt på fiskekriminalitet.  Ved å legge ned kontoret vil flere skjønne at man kommer sjeldnere på kaia.

Vil det bli mer juks?

– Jeg liker ikke å bruke det uttrykket, for jeg vet at mange i  næringen føler seg kriminalisert. Men det er klart at tilstedeværelse er et viktig parameter, og man vil ikke klare å være like synlig med denne strukturen.

Han mener den teknologiske utviklingen i dag burde tale for desentralisering, ikke mot.

– Det er tidligere uttalt at det bør være mulig å holde en desentralisert struktur på mye ved å bruke mer av teknologien som er tilgjengelig. Men vi er ikke flinke nok på det.

Gå på merder

Skallebø forteller at direktoratet parallelt med omstrukturering også jobber med en ny kontroll – og tilsynsløsning. En mulig konsekvens kan bli sammenslåing av oppgaver mellom ressurskontroll og havbrukstilsyn, som kan føre til at dagens fiskeriinspektører også blir å finne langs merdekanter.

– Derfor burde kontoret på Skjervøy i alle fall ha livets rett til de grader.

Skallebø avslutter med nok et argument for at Skjervøykontoret skal bestå.

– Vi ligger nærmest Sørøya, som har enorm aktivitet. Når fylkesgrensen viskes bort, kan vi få ansvaret for fiskeri– og havbruksaktiviteten.

Aksepterer ikke det

Ordfører i Skjervøy kommune, Torgeir Johnsen (Sp) sier i en kort kommentar til avisa at han er sterkt i mot en nedleggelse av kontoret på Skjervøy.

– Vi protesterer. Det blir ikke aktuelt å legge ned. Vi blir å sende en høringsuttalelse på dette.

Varaordfører Ingrid Lønhaug (SV) stemmer i.

– Det er helt sikkert at vi skal jobbe med dette. Jeg kjente det raste da jeg fikk beskjeden. Vi opplever det ene etter det andre nå. For det første mister vi støtten fra UNN og Helse Nord til å holde oppe sykestuesengene. Også er det dette med ambulansebåten, lensmannskontoret er truet, og nå dette. Nok er nok, sier hun.

Hun tror dette er unisont for alle partier på Skjervøy.

– Skjervøy er en sentral plass for fiskerinæringen.

Øystein Skallebø, ordførerkandidat i Arbeiderpartiet på Skjervøy og inspektør ved fiskerikontoret. Pressefoto.