Sist uke behandlet formannskapet i Nordreisa kommune det reviderte budsjettet for 2015. Nordreisa kommune har et underskudd på over 14 millioner kroner.

Les saken: Underskuddet bare vokser

Formannskapet forslår å spare inn godt over ni millioner kroner i 2015. Forslaget er basert på et muntlig framlegg fra administrasjonen under formannskapsmøtet forrige uke.

- Man må ta stilling til forslaget der og da, man får ikke mulighet til å se skikkelig over tallene. Det strider mot alle demokratiske prosesser og er etter SV sitt syn ikke det som kjennetegner forsvarlig politikk, sier Hansen.

Hansen frykter de konsekvensene slike kutt vil ha for de ansatte i kommunen.

- Det er klart at signalene og effektene en slik kuttmentalitet har på de ansatte er belastende over tid. Når det ikke tas inn vikarer og det ikke er penger til å kjøpe utstyr. Jeg frykter at lærerne skal komme dit at de føler de ikke klarer å gi den undervisningen de ønsker og at de dermed rett og slett skal føle de ikke strekker til, sier hun.

Går for langt

Innen skolesektoren skal det blant annet kuttes 990 000 kroner i lønnsutgifter ved Storslett og Moan skole og 190 000 kroner i vikarutgifter ved Rotsundelv skole. Det skal og kuttes i frukt og grønt, kompetanseutvikling samt at de planlagte innkjøpene på IKT settes på vent.

- Når Rektor ved Storslett skole antyder til samarbeidsutvalget at situasjonen er så prekær at de nå snart stiller spørsmål om skolen vil klare å levere i henhold til det de skal. Da har det gått for langt, sier Hansen.

Hun sier budsjettet som ble vedtatt i desember i utgangspunktet var stramt. I følge lokallagslederen vil ikke skolesektoren tåle ytterligere kutt.

- Skolen er framtiden vår. Våre framtidige innbyggere. Vi må gi dem det beste vi har, sier Hansen.

Mye å spare

Hun forteller at SV ikke vil stille seg bak forslaget slik det er per dags dato. Hansen tror det er viktig å ta grep om  sykefraværsproblematikken i Nordreisa kommune.

- Jeg tror det er mye penger å spare på sikt. Vi er nødt til å iverksette et langsiktig arbeid nå først i de enhetene der det er høyt sykefravær, og etterhvert i hele organisasjonen sier Hansen.

Hun mener kommunen må bygge seg en personalstab som jobber med fokus på kontinuerlig HMS-arbeid for at de skal lykkes med å få ned fraværet.

- Det er nok prat. Nå er det handling og politiske vedtak som må til. SV har snakket om dette i mange år. Vi lei av å vente på at de ledende partier skal ta grep. Jeg forventer at flertallet i kommunestyret vil støtte våre forslag om dette i kommunestyret neste uke, avslutter Hansen.