Under dagens kommunestyremøte i Nordreisa holdt kommuneoverlege Øyvind Roarsen en orientering om tilstanden med manglende sykehjemsplasser i kommunen.

- Kan ikke ta ansvar

Per dags dato har kommunen 16 personer på venteliste fordi det ikke finnes nok senger. Fem personer er også innlagt på UNN som ferdigbehandlet, men kan ikke få rom i Nordreisa.

- Det er flaks at det ikke har gått liv. Vi har hatt og har fortsatt flere demente som bor hjemme som kan gå rundt å ikke vite hvor de er. Dersom ikke situasjonen bedres, og man ikke åpner Lillebo, kan ikke jeg ta ansvaret hvis noen faller og slår seg, sier Roarsen.

Roarsen forteller at kommunen har for lite plasser til de som skal bo fast, for få korttidsplasser og for lite plasser til de som er på opphold for avlastning til pårørende.

- Situasjonen er prekær, sier han.

Utsetter men avskriver ikke Lillebo

I dagens kommunestyre ble det vedtatt å følge rådmannens innstilling om å kutte nærmere 6,1 millioner kroner fra årets budsjett. Blant annet skal igangsettelsen av Lillebo alderspensjonat utsettes, da det ikke er midler til tiltaket. En helårsvirkning på drift av Lillebo er på 5,5 millioner kroner.

Likevel, arbeidet med å finne finansiering til Lillebo vil opprettholdes. Målet er at Lillebo skal åpnes i henhold til kommunestyrets vedtak i desember. Endelig finansiering legges inn i revidert budsjett i juni.

Nødløsning

Selv om Lillebo skulle komme på plass snarlig er dette i følge Roarsen bare en nødløsning.

- Det er bare 10 plasser der. Og de plassene er beregnet på de som trenger et korttidsopphold, som delvis klarer seg selv. Vi vil fortsatt mangle sykehjemsplasser, poengterer han.

I dag er det en eneromsreform som sier at pasienter har krav på å bo alene. Likevel er nå flere pasienter som bor dobbelt på Sonjatun.

Les mer i lørdagens papirutgave av Framtid i Nord.