Så langt i 2015 er det færre som har mistet livet i trafikk enn noensinne, men Vegvesenet frykter påskeulykkene. [26.03.2015]

- Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Tilpass farten etter forholdene, hold køen og bruk hodet. Det viktigste er å komme trygt fram, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

25 omkomne

Så langt i 2015 har 25 mistet livet på norske veger, noe som er sju færre enn i løpet av første kvartal i fjor.

- Jeg er glad for at den positive nedgangen i ulykkesstatistikken. Jeg vil takke alle som har kjørt pent, som har tatt hensyn og som på andre måter har bidratt. Vi har alle et ansvar for å bidra til sikker trafikk. Vi i Vegvesenet gjør hva vi kan gjennom gode veger og tydelig informasjon. Men bilistene må også gjøre sitt, sier Brandtsegg.

Statens vegvesen har følgende påskeønsker til trafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!

  • Kjør etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!

  • Bruk bilbelte

  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!

  • Stopp og sov hvis du blir trøtt

Påskeulykkene

Påsken er høysesong for feriereiser, noe som gjør risikoen på vegene høyere. I 2014 skjedde det 129 trafikkulykker med personskader i påskedagene. Dessverre ble fire drept og 13 hardt og varig skadd.

- Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier Vegvesen-direktøren.

For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer – som er typisk for påsketrafikken - gir dramatisk forhøyet risiko både for seg selv og medtrafikanter.

At mange som kjører på veger som de ikke er vant til å kjøre på, gjør forbikjøringer ekstra farlig.

- Ved å tilpasse farten etter forholdene og uansett ikke kjøre fortere enn fartsgrensen, gjør du et viktig bidrag for at vi alle kan ferdes trygt i påsketrafikken, sier Marit Brandtsegg.

Halve Norge er på reisefot i påska. Ikke alle skal til fjells, men mange oppgir besøk til familie og venner som aktivitet i fridagene. Trøkket på hovedvegene vil være stort på de mest utsatte ut- og innfartsdagene.

Alt kan skje

Påsketurister som skal til fjells må sørge for riktig dekkvalg. Selv med pent vær i lavlandet kan det bli både frost, snø og uvær i og over fjellet.

Påskeværet i mars og april er svært så uforutsigbart. Kontrastene er store i vårt langstrakte land.

Det er fortsatt mye snø i fjellet og kalde netter kan gi morgenfrost og is i skyggepartier.

Folk må være forberedt på det meste når det gjelder kjøre- og lysforhold.