Bosettingsdilemmaet blir enda større dersom Norge mottar 5.000 syriske flyktninger i år og 5.000 neste år, slik Arbeiderpartiet ønsker, skriver Aftenposten.

– Da vi overtok satt det 5.500 mennesker i mottak, som hadde fått opphold og ventet på en kommune å bo i, sier statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

I gjennomsnitt koster det cirka 1 million kroner over en femårsperiode å integrere en flyktning, legger han til. Men det største problemet er å finne kommuner som kan ta imot flere enn de kan i dag.

– Vi var opptatt av å få opp tempo og øke integreringstilskuddet til kommunene med 300 millioner kroner. Det virker, i fjor økte vi tallet på bosatte med 19 prosent sammenlignet med i 2013. og ved nyttår var tallet på dem som ventet 4.900. Men nå har det steget til 5.256 igjen, sier Terning.

Regjeringen anslår at 13.300 flyktninger må bosettes i år for å få unna restansen fra forrige regjering.

AP-kommuner henger etter

96 Ap-styrte kommuner har bosatt færre flyktninger enn hva regjeringen ønsker. Samtidig ønsker partiets landsmøte å ta imot 10.000 ekstra syriske flyktninger til Norge.

I år har IMDI oppfordret ti å ta imot 10.804 flyktninger. Bare seks Ap-styrte kommuner har meldt inn at de vil ta imot flere flyktninger enn de er bedt om. 96 kommuner hvor Ap har ordføreren, har lagt seg under IMDIs anmodning eller ikke svart, skriver avisa.

– Det er for dårlig, sier Eirik Sivertsen, Aps innvandringspolitiske talsmann.

Flere kommuner peker på pengemangel som en av årsakene.

– I mange år har vi tatt imot alle vi er bedt om, men i fjor måtte vi si stopp. Tilskuddene fra staten strakk ikke til, og vi måtte flytte på penger fra skole og helse for å dekke våre kostnader. Det reagerer velgerne på, og det gjør jeg også, sier Aps Hedda Foss Five, ordfører i Skien. (©NTB)

Flere Ap-styrte kommuner sliter med å få bosatt det antall syriske flyktninger de er bedt om. Syriske flyktninger er noe av det partileder Jonas Gahr Støre, AUF-leder Mani Hussaini og Anniken Huitfeldt har diskutert under Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix