I kjølvannet av at flyktningekrisen i Syria og nabolandene øker, reagerer også lokalsamfunnene i Nord-Troms på krisen. Ragnhild Enoksen fra Kvænangen og Olaf Hunsdal fra Nordreisa mener at kommunene bør forberede seg på å ta i mot flere flyktninger i tiden framover.

Hjelper flere

FrP-politiker John Karlsen mener det er viktig å hjelpe, men sier samtidig at han ikke vil ta diskusjonen på hvor mange som bør få komme til Norge eller Nord-Troms. Han deltar ikke på folkemøtet neste torsdag.

- Det er fullstendig feil å sette et tall på hvor mange flyktninger man tar inn til Norge, slik Støre har sagt. Tallet er ikke avgjørende, men det avgjørende er å gi hjelp til Syrias befolkning - og gi den slik at flest mulig får hjelp. Det gjøres ved at man hjelper folk i deres nærområde, slik at man får mest igjen for hver krone. Da kan man hjelpe flere, og det betyr noe i den store sammenhengen, sier han.

Vanskelig i dag

Han sier Nordreisa kommune for noen år tilbake gjorde vedtak på å ta i mot ti flyktninger i året.

- Vi har alltid vært positive til å ta i mot flyktninger. Men det er samtidig begrenset i et lite samfunn hvor mange vi kan ta i mot. Det er mange hensyn og ta, og man skal integrere og få hus og jobb til alle. Jeg vet hvor vanskelig dette er i dag, påpeker han.

- Bør lokale politikere jobbe videre med det som Enoksen og Hunsdal har tatt initiativ til?

- Jeg mener dette er en sak for Norge som nasjon, dem må bestemme hvor mange flyktninger de skal ta til landet. Men det er flott at lokale politikere er positive hvis forespørselen kommer.

Venter på regjeringen

Øyvind Evanger i Nordreisa Arbeiderparti sier regjeringen og Stortinget må ta det første steget på hva man skal gjøre.

- Jeg kan ikke si hva Nordreisa har kapasitet til av flyktninger, det handler blant annet om boforhold. Men jeg synes man bør være positiv til å avhjelpe i en sånn situasjon.

Han er enig med Karlsen i at man kan hjelpe flyktninger hvor de er.

- Men jeg tror ikke det er mulig å hjelpe alle der, man vil bli nødt til å flytte noen derifra også, sier han.

Heller ikke han skal delta under folkemøtet neste uke, men Sigrun Hestdal (Ap) skal tiltre.

Siste nytt om saken:

Flyktninger blir hjulpet i land av den greske kystvakten etter at båten deres forliste utenfor Rhodos mandag. Bare de siste dagene har flere hundre båtflyktninger trolig omkommet etter å ha forsøkt å krysse Middelhavet. Nå jobber EU med en tipunktsplan for å prøve å håndtere flyktningkrisen. Foto: Reuters / NTB scanpix