Sjømatindustrien skal selv kunne eie fiskekvoter.

Dette var ett av forslagene som sjømatindustriutvalget, eller Tveteråsutvalget, leverte i sin rapport om sjømatindustriens rammevilkår i desember i fjor.

- Kan ramme kystfiskere

Dette er også et forslag som Fred Skogeng i Lyngen Høyre reagerer på. Under Høyres landsmøte nå i helgen ba han partiet ignorere Tveterås - utvalgets forslag. Skogeng har siden 2005 selv jobbet som fisker på heltid. Han mener et slikt forslag vil ramme kystfiskere hardt.

- Jo mer landsiden får eie rettighetene, jo mer sikker er vi på at det blir ingen konkurranse om råstoff. Dermed vil det bli minstepris for fiskerne til enhver tid. Dermed reduseres overskuddene, noe som vil ramme fiskernes muligheter til å fornye, vedlikeholde og oppgradere utstyr og båter, sier han en pressemelding.

Opplevde en vekst

Skogeng pekte på at etter at Svein Ludvigsen (tidligere fiskeriminster) innførte strukturering i fiskeriet, så har fiskeflåten opplevd en utrolig vekst. Han mener fiskeriet dermed også har blitt tryggere og mer forutsigbart for fiskerne.

- Man har fått fornyet flåten og det er godt vedlikeholdte båter som er i drift. Det har rett og slett blitt Norges fineste arbeidsplass, sier han.

- Må være konkurranse

Høyre-politikeren frykter at forslaget vil føre til at fiskeflåten tappes for ressurser.

- Hvis landindustrien sliter med økonomien og manglende overskudd så nytter det ikke å tappe fiskeflåten for ressurser eller å søre for at de får eie ressursene og dumpe prisene. Det må være konkurranse om råstoffene. Det er det beste for utviklingen, både på sjøsiden og landsiden, sa han fra talerstolen og bad Høyres sentrale politikere tenke seg godt om før Tveteråsutvalgets forslag avgjøres endelig.