Den store arbeidsmarkedsundersøkelsen Randstad Workmonitor plasserer likevel Norge i bunnsjiktet over internasjonale arbeidstagere i privat sektor, som plasserer ansvaret for pensjonssparing hos arbeidsgiveren:

Mens mer enn 8 av 10 spurte i fremtredende industrinasjoner i Asia, som Singapore, Japan og India, mener de har et personlig, selvstendig ansvar for pensjonssparing, mener 48 prosent av de spurte i Norge at dette er arbeidsgiverens ansvar.

Arbeidsgivers plikt

I undersøkelsen, som omfatter 25.000 arbeidstagere i 34 land, svarer 46 prosent av de norske arbeidstagerne at de er villige til å spare fem prosent av inntekten.

39 prosent er villige til å spare 10 prosent av hva de tjener, mens 11 prosent vil putte 20 prosent i pensjonssparing.

- I Norge er arbeidsgivers plikt til å yte pensjon tradisjonelt mye sterkere regulert enn i de fleste land. Likevel er trenden at stadig flere ønsker å spare mer av sine opptjente penger på å leve godt og bekymringsløst etter avgått pensjonsalder. Derfor er jeg ikke overrasket over disse tallene, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad Norge.

Best i Singapore

Aller størst er den private sparevilligheten i India og Singapore, der over halvparten er villige til å putte 20 prosent eller mer av inntekten i sparing til fremtidig pensjon.

I Singapore svarer hele 14 prosent at de vil bruke 40 prosent av inntekten til dette formålet. Tilsvarende andel i Norge er fire prosent.

Danskene er villige til å bruke mer av lønnen til pensjonssparing enn sine norske og svenske kolleger. Hele 22 prosent av danskene vil bruke 20 prosent av inntekten til sparing for hverdagen etter avgått pensjon.

Her er noen resultater fra undersøkelsen:

Vil spare 5-10 prosent av inntekten til sin egen pensjon

Ungarn                       92%

Luxembourg               91%

Frankrike                    91%

Polen                          90%

Hellas                          86%

Norge                          85%

Sverige                       84%

Vil spare 20-40 prosent av inntekten til sin egen pensjon

Singapore                   54%

India                           50%

Malaysia                     44%

USA                             41%

Japan                          42%

Norge                          15%