Om få år vil komposteringsanlegget i Skibotndalen være avviklet og fem arbeidsplasser står i fare for å forsvinne. For Avfallsservice som driver anlegget har allerede begynt å se seg om etter nye løsninger, og redningen kan ligge i aske.

– Vi er i samarbeid med Remiks i Tromsø om å etablere mellomlagringsdeponi for avfallsstoffer, sier daglig leder i avfallsservice, Sigleif Pedersen til Framtid i Nord.

Slipper luktproblemer

Avfallsanlegget i Skibotndalen har vært omstridt med store protester fra befolkningen på grunn av luktproblemer av de årlige 4000 tonnmatavfall som kom fra forbrukere i Tromsø. Ifølge Pedersen har de på god vei klart å løse luktproblemene, men nå er det tilgangen til matavfall som er problemet.

– Det er sånn at våre kunder vil slutte å levere matavfall innen 2018, men det kan også skje allerede neste år, forteller Pedersen.

Årsaken er at Remiks nå skal produsere biosubstrat og biogass av matavfallet.

– Da må vi omstille vår drift etter dette, forklarer avfallslederen.

10 000 tonn

I samarbeid med Remiks skal Avfallsservice se på blant annet mellomlagring av avfallsproduktene i produksjon av biogass, og det er snakk om opp i mot 10000 tonn lett forurenset materiale som skal mellomlagres i deponi.

– Men også eternitt, gipsplater, slam og annet lett forurenset materiale vil mellomlagres, forklarer Pedersen.

Avfallslederen forsikrer om at det ikke er fare for utslipp i Skibotnvelva, og forteller at deponiet vil bli sikret på samme måte som Galsomelen i Nordreisa hvor Avfallservice aldri har opplevd lekkasjer gjennom de 30 årene anlegget har vært i drift.

– Det er så strenge regler på søppeldeponering at det kan ikke sammenlignes med søppelfyllinger fra tidligere tider, forteller Pedersen.

Han kan fortelle at planene er lagt frem på folkemøter og i Skibotn, og det var svært få som var negativ til planene.

Uviss fremtid

Men selv om Avfallservice har planer i samarbeid med Remiks om videre drift ved anlegget i Skibotndalen, kan ikke Pedersen si noe om utsiktene for de fem arbeidsplassene ved komposteringsanlegget.

– Vi er nå i en prosess med først å få gjort reguleringsplanarbeidet hos Storfjord kommune. Dernest må vi få konsesjon hos fylkesmann, opplyser Pedersen.

Anlegget i Skibotndalen er et av de to store anleggene som det interkommunale renovasjonselskapet driver i regionen.

Folk i Skibotn har lenge klaget på lukt fra kompostanlegget i Skibotndalen. Foto: Jan Arild Hansen