Jentene i ”Mat på fat EB” kom på ideen til egen elevbedrift fordi de ønsket egen kantine på skolen. Annenhver uke har de driftige jentene laget og servert mat til resten av skolen, og de har fått gode tilbakemeldinger.

- Det har vært litt stress å ha egen bedrift, men det har vært veldig koselig. Alle sier at vi har laget godt mat, sier Malin Sollund Jacobsen.

De har tjent 5.000 kr på matserveringen. Det å lage mat har gitt en av jentene mersmak, og Marion Andrine Bjerkås er klar på hva hun vil gjøre videre.

- Jeg har søkt på restaurant – og matfaglinja i Sør-Reisa til høsten, sier Bjerkås.

Har laget fuglematere

Også guttene på Kvænangen barne- og ungdomsskole har vært kreative dette året. I elevbedriften ”Meis og sveis” har de sveist både fuglematere og fuglekasser av plastavfall. De har samarbeidet med Marine Harvest oog Mawa plast, og fått polyetylenavfall fra bedriftene som de har sveist om til nye ting.

- Vi har laget 60 fuglematere og et tjuetalls kasser. Vi kunne nok solgt mange flere om vi hadde økt produksjonen. Etterspørselen har vært enorm, sier produksjonslederen Kurt Olav Olsen.

Guttene har tjent nesten 10.000 kr og for pengene har de kjøpt inn en del verktøy som skal brukes til nye prosjekter og nye bedrifter som kommer etter dem.

- Produktene har fungert kjempebra og vi har tjent en god del penger, sier økonomiansvarlig Fredrik Danielsen.

Vært kreative

Læreri faget Ungt Entreprenørskap og mentor for bedriftene, Kjetil Tunset, sier at elevene lærer mye av å drive elevbedrifter og at de har vært svært ivrige med arbeidet.

- De lærer hvordan man skal starte opp en bedrift og hvordan det fungerer, hvordan de skal skrive søknader, mattematikk og økonomien i bedrifter, sier Tunset.

- Ikke minst lærer de å være kreative, legger han til.

Emma Dycmonaite, Malin Sollund Jacobsen, Kristin Marie Mortensen, Kristine Beldo, Karoline Henriksen og Bente Pedersen i "Mat på fat EB". Foto: Rakel Lund Heggelund
Her selger "Mat på fat" gryterett til de andre elevene på Kvænangen barne - og ungdomsskole. Foto: Rakel Lund Heggelund