Det er fotograf Anders Hanssen fra Senja som med et internasjonalt team har utviklet tjenesten Aurora Skycam. Med seg har han også flere fotografer fra Nord-Troms.

- Systemet består egentlig av flere enheter, men det vi i første omgang går i gang med er et hundre prosent, trådløst system for live-stream, sier han.

Alt etter båndbredde kan både bilder og video hentes direkte inn på ei hvilken som helst nettside i full HD-kvalitet.

- Det som er ganske nytt er at dette kan gjøres trådløst. Med andre ord kan vi ta med oss en tripod opp på en fjelltopp, nede i elva, under vann. Det er ikke lengre noen begrensninger på disse tingene, forklarer Hanssen.

Mange med på laget

Teamet hans består av både norske og utenlandske, verdenskjente fotografer og i Nord-Troms er Jan R. Olsen, Ørjan Bertelsen, Tor-Ivar Næss og Thomas Seppola fire av de som kommer til å bidra med bilder.

Aurora Skycam har allerede fått på plass en rekke samarbeidspartnere, blant annet kameraprodusenten Canon, Guide to Iceland og Kjell Henriksen Observatory på Spitsbergen.

- Vi jobber nå med å få med hoteller som kan hente ned streamen vår og sende det live på for eksempel alle hotellrom, inne i lobbyen, i restauranten også videre, forteller Hanssen.

Videre opplyser han at det for øyeblikket utvikles to apps, hvor den ene skal muliggjøre det for fotografene å fjernstyre kamera ute i felt, alt fra lukketid til korrekt eksponering.

- I tillegg har vi et analysesystem som ligger i bakgrunnen og analyserer streamen. Veldig forenklet - og når det er snakk om nordlys, innebærer dette at hvis en prosentandel av bildet går fra svart til grønt, sendes det ut en push-alarm til brukeren av appen at nordlyset er reflektert. Da kan man koble opp via appen eller gjennom nettsiden vår og videre velge hvilket kamera man har lyst å se live-streamen fra, forteller han.

Fleksibelt

I følge Hanssen åpner fleksibiliteten til systemet opp for muligheter også langt utover nordlysfotografering.

- Vi begynte med nordlys fordi det er viktig å kunne kontrollere kamera i mørket. Når vi klarer dette kan vi ta det videre til for eksempel hvalsafari, midnattssola og undervannsfotografering. I og med at det er trådløst og lite ressurskrevende er det uante muligheter, sier han.

Han nevner også mulighetene dette gir tv-selskapene til å hente videostrømmen og sende den direkte under for eksempel nyhetssendiger.

- I framtiden er det en tanke å videreutvikle systemet også til å gjelde andre områder, som for eksempel forskning, sier Hanssen.