- Vi har undervist i alle fall to generasjoner her i Nordreisa, sier Hanne Krogstad.

Hun og samboeren, Hans Isdahl, kom til Nordreisa for 35 år siden. Begge har arbeidet ved Nord-Troms videregående skole. Krogstad har undervist i norsk, fransk, historie og hatt stillingen som rådgiver i flere år. Hun har også vært lærer i norsk for fremmedspråklige. Isdahl har vært lærer i fagene norsk, matte og fysikk. Olav Rokne Erichsen har arbeidet som naturfag-, geografi - og samfunnsfaglærer ved skolen, siden 1988. Lærerne er ikke i tvil om hva de synes om yrket sitt.

- Vi har hatt den beste jobben man kan ha! Det har vært flott å arbeide som lærer i så mange år.

Mye har forandret seg

I den første tiden som lærer var mye arbeid og det ble ofte sene kvelder og .

- De første årene var det selvfølgelig mye jobb og man kunne gjerne sitte på kontoret til midnatt. Heldigvis ble det lettere etter hvert, forteller Krogstad.

De legger ikke skjul på at ting har forandret seg i skolen, gjennom årene de har jobbet som lærere.

- Det har kommet ting igjen og igjen, som vi har måtte tatt stilling til. Byråkratiet har vokst og en siste reformen har gjort skolen veldig målstyrt. Det har blitt mindre rom for å se på læring i sin helhet, sier Krogstad.

Hans Isdahl har særlig lagt merke til hvordan teknologien og internett har forandret elevene.

- Datamaskinen er et fantastisk verktøy til skriving. Dessverre blir selve kunnskapen  mindre. Elevene trenger ikke lengre huske ting, fordi det finnes jo ute på internett et sted. Det forrige kullet som gikk ut, var også helt avhengige av smarttelefonene sine og den styrte i grunn livene deres. Dette har jeg heldigvis ikke opplevd med elevene i år, forteller han.

En annen ting er de nye hjelpemidlene som har kommet inn i skolen. Et eksempel er smartboards, som skulle revolusjonere den tradisjonelle krittavla.

- Problemet er bare at ingen vet hvordan man skal bruke denne, legger Isdahl til.

Ble svarskylding

De forteller om mange fine turer og opplevelser sammen med elevene. Som språklærer har Krogstad reist flere ganger med elevene til Frankrike, og Erichsen har vært i Russland med sine elever.

- Det har vært veldig mange fine overnattingsturer, ekskursjoner og utflukter. Det er viktig for å skape sosiale bånd mellom elevene, sier Isdahl.

- Som naturfagslærer har jeg tatt med elevene på feltarbeid i fjæra på Stornes og brevandring på Steindalsbreen i Storfjord, forteller Erichsen.

I årenes løp har det blitt en del morsomme episoder og noen gode gullkorn fra elevene.

- Lenge skrev jeg dette ned, men måtte slutte da lista ble veldig lang. Jeg er ikke sikker på om de egner seg på trykk, ler Erichsen.

Hans Isdahl kan fortelle om den gangen han virkelig ble tatt på senga av elevene.

- Jeg skulle undervise i naturfag og var godt forberedt. Som illustrasjon hadde jeg tatt med meg en blomst i klasserommet og snakket i vei om fotosyntesen og klorofyll, da jeg plutselig fikk spørsmålet ”Lærer, hvilken blomst er dette?” og ble øyeblikkelig svarskyldig, forteller Isdahl.

Å være pensjonert lærer, er ikke alltid like lett.

- Det har allerede hendt flere ganger at jeg har lest ting og tenkt ”Det må jeg huske å fortelle elevene!”, før jeg kommer på at jeg ikke har elever mer. Å være lærer er mer en livsstil, enn bare et yrke, forklarer Hanne Krogstad.

Svært engasjerte

Det er ikke bare i skolen at lærerne har vært engasjerte. Alle tre har vært viktige for  lokalmiljøet i Nordreisa. Paret Krogstad og Isdahl har vært medlemmer av lokallagene til SV, Human Etisk Forbund, Amnesty og Historielag i Nordreisa. Hans Isdahl har også gjort et arbeid med å registrere og digitalisere fotografier og gravminner i Nord-Troms og han har også holdt en rekke kurs i slektsgranskning.

- Vi har gjort ganske mye morsomt her i Nordreisa. Heldigvis så finner man folk som har det samme rare interessene som en selv, sier Krogstad, som også har vært med på å starte opp en isbaderforening.

Etter 35 år flytter altså paret fra Nordreisa og sørover til Rælingen, som ligger utenfor Lillehammer. Der har de et hus som skal renoveres. Selv om de blir pensjonister, så har de ingen planer om å ligge på latsiden.

- Vi har vært ivrige fjellgåere her, så det blir rart å flytte fra fjellene. Jeg gleder meg likevel til å kunne gå på konserter og i operaen. Vi vil nok fortsette å være like aktive, så lenge helsen holder, sier Krogstad.

Olav Rokne Erichsen har ingen flytteplaner. Han skal fortsette å bo i Straumfjord.

- Jeg skal fortsette å engasjere meg. Nå står jeg på lista for Miljøpartiet De Grønne i Nordreisa og er aktiv i Nord-Troms padleklubb. Dessuten har jeg fortsatt mange hvite flekker på kartet jeg må besøke, forteller Erichsen.

222 år til sammen

Det er ikke bare Krogstad, Isdahl og Erichsen som pensjonerer seg denne sommeren. Lærerne Odd Furustøl, Lars Kenneth Nystrøm og Tor Pedersen går også av. I tillegg skal kontorsjef i administrasjonen, Aage Aslaksen, gi seg etter 32 år. Til sammen har disse jobbet i over 222 år ved Nord-Troms videregående skole. Rektor Olaug Bergset synes det store generasjonsskiftet er trist.

- Det har vært et voldsomt generasjonsskifte denne sommer og det vil merkes for skolen. Det er veldig trist for skolen at så mange går av. Mange har jo undervist flere generasjoner nordtromsinger og alle har vært en viktig del av skolekulturen i regionen. Det er utrolig flinke folk som går av, så det blir store sko å fylle i framtida, sier Bergset.

Til sammen har disse tre lærerne jobbet ved Nord-Troms VGS i 100 år. - Vi har hatt den beste jobben sin, sier de om yrket sitt. Foto: Rakel Lund Heggelund
Olav Rokne Erichsen pensjonerer seg etter å ha jobbet som lærer i 27 år. - Nå skal jeg bruke mer tid på frivillinge ting, sier den erfarne læreren. Foto: Rakel Lund Heggelund