Framtid i Nord har fått tilgang til politianmeldelsen. Politianmeldelsen gjelder utslipp fra en merd på lokaliteten 10798 Svartberget i Kvænangen kommune.

Norges Miljøvernforbund ønsker at Marine Harvest Norway AS ilegges en foretaksbot på minimum 1 million kroner. I tilegg ønsker miljøvernforbundet at selskapet må betale 500 kroner per rømte fisk, dersom antallet overstiger 2000.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Norges Miljøvernforbund politianmelder Marine Harvest for lakserømminger.

I april anmeldte de selskapet for utslipp av oppdrettslaks i Bremanger kommune. I januar anmeldte de selskapet for lakserømming i av minst 166000 oppdrettslaks på Varaldsøy i Kvinnherad kommune.  16. februar anmeldte Norges Miljøvernforbund Marine Harvest, men da for forsøpling på Skarvatun i Kvinnherad kommune. Både i 2011 og 2013 anmeldte de også selskapet for lakserømminger.

Norges Miljøvernforbund mener Marine Harvest driver uforsvarlig.  Forbundet skriver også at det er et faktum at fiskeoppdrettere underrapporterer og unnlater å innrapportere rømminger av oppdrettsfisk, for å unngå straffeforfølgelse og bøter.

- 2700 tonn fisk

-  Anlegget har antakelig mer enn 2 millioner fisk og har følgelig ingen reel mulighet til å holde orden på hvor mange som er i anlegget, og hvor mange som har rømt. I gjennomsnitt dør omtrent 20 % av oppdrettsfisk i sjøfasen. Anleggets merder kan i henhold til konsesjonen ha inntil 2700 tonn fisk. Det tilsvarer 2,7 millioner fisk med gjennomsnittsvekt på 1 kg, som er den gjennomsnittsvekten selskapet oppgir på fisken som de hevder det har rømt opptil tusen stykker av, skriver Norges Miljøvernforbund i politianmeldelsen.

- Underrapporterer

Norges Miljøvernforbund hevder også i anmeldelsen det er vanlig at fiskeoppdrettere grovt underrapporterer omfanget, når rømminger skjer.

- Det er derfor overveiende sannsynlig at det er større skader på anlegget og det kan ikke utelukkes at flere hundretusen fisk har rømt etter i siste uvær. I tilsvarende saker har det tidligere vært påvist overproduksjon av i merdene og flytting av fisk for å avdekke rømmingens størrelse, skriver Norges Miljøvernforbund.

-Mest alvorlige trusselen

- Rømming av oppdrettslag er en av de mest alvorlige truslene mot en sunn norsk villaksstamme.

- Fiskeoppdretterne kan ha kommersiell interesse av å la syk fisk rømnme. Det er derfor enten grovt uforsvalig manglende vedlikehold eller i verste fall forsikringssvindel med påfølgene brudd på norsk lov. Det er derfor nødvendig å etterforske om fisken har blitt behandlet for Pancreas Dedease og andre sykdommer og parasitter, da disse reduserer salgsverdien på fisken.

Norges miljøvernforbund ber om at politiet og påtalemyndigheten iverksetter etterforskning av Marine Harvest Norway AS for grov miljøkriminalitet, der korrekte rømningstall og mulig overproduksjon avdekkes.