For to uker siden ble bergmaleri oppdaget i Nord-Troms. Arkeolog ved Universitetet i Tromsø, Bjørn Hebba Helberg, sier bergmaleriene ser autentiske ut.

Les saken: En skatt kan være funnet

- Ut i fra de bildene jeg har sett og den informasjonen jeg har fått ser det svært ekte ut. Jeg blir overrakset om de ikke er ekte, sier Helberg.

Størrelsen på figurene, formen, fargen, bredden på strekene og plasseringene sier Helberg stemmer med hva arkeologer ser etter.

Ut i fra beliggenheten til funnene sier arkeologen at maleriene kan stamme fra eldre/yngre steinalder.

Selv har han ikke sett maleriene, men så snart han får mulighet skal han ta turen for å se på dem. Etter å ha sett på maleriene med egne øyne kommer arkeologen sammen med flere i en gruppe til å søke til riksantikvaren om midler.

- Det koster å ta slike undersøkelser. Vi er en rimelig fast gruppe som gjør dette, og da kommer folk reisende fra Oslo, sier han.

Mye som ikke er funnet

- Dette er kjempeartig. For bare et par år siden ble funn i Reisadalen i Nordreisa offentliggjørt, da trodde vi det ble neste gang, men så oppdages det nye allerede nå! Sier Helberg. Helberg sier funnene som nå er gjort ligner på de som er i Reisadalen.

Han tror det er mange lokaliteter i Nord-Troms som ennå ikke er funnet.- Det er nok mye som er uoppdaget.

De nyeste funnene i Nord-Troms ble oppdaget av et barn i et turområde. Helberg sier det kanskje den unge alderen kan ha hatt noe å si for at maleriene ble oppdaget.

- Øyet må være trent for å oppdage slikt, eller så kan det hende at barn har en annen tilnærmingsmåte. Maleriene ser ut som strekmenn og kanskje det er mer naturlig for barn å se det, sier Helberg.

- Og det som er så morsomt er at det som oftest ikke er arkeologer som gjør slike funn. Ofte er det slik som her at turgåere kommer over de med en tilfeldighet eller anleggsarbeidere som flytter på mose på anleggsområder, sier han.

- Vi dokumenterer og formidler om funnene, men vi kan sjelden ta æren for funnene.

Bjørn Hebba Helberg sier det sikkert er mange lokaliteter i Nord-Troms som ennå ikke er funnet. Foto: Universitetet i Tromsø