Midtsesongsvurderingen er gjort på bakgrunn av fangstrapportene fiskerne har levert inn. Den gir informasjon om hvordan man ligger an i forhold til gytebestandsmålet som er satt for elva.

Reisaelvas mål er det skal være 3652 kg hunnlaks når sesongen er over. Konklusjonen til nå er at det ikke er grunn til å stenge Reisaelva for fiske.

- Tallene viser at det ikke er grunnlag for å stenge elva. Det som er viktig er å fortsette å ha restriksjoner for å unngå overfiske, men disse er allerede iverksatt i forkant av sesongen, forteller daglig leder i Reisa Elvelag, Jan Arvid Johansen.

Mange restriksjoner

Restriksjonene som gjelder for elva i år, er blant annet at fredningstida er økt med elleve døgn. I over ti år har det vært en regel at all hunnlaks over 5 kilo skal gjenutsettes. I år, etter anmodning fra Vitenskapelig råd for laksefiske, gjelder dette også for hannlaks.

- Vi gjør dette i håp om at hannlaks skal klare å befrukte flere hunnlaks, sier Johansen.

Drastisk nedgang

En annen ting resultatene viser er at antallet fiskere er langt over halvert.

- Vi har en drastisk nedgang i antall fiskere på 60-70 prosent. Dette viser at det både er færre fiskere som kommer til Nordreisa for å fiske, men også at det er få lokale som velger å fiske, sier Johansen.

Den største grunnen til nedgangen er de nye vedtektene om salg av fiskekort som Elvelaget ble pålagt fra 2015. Tidligere har Reisa Elvelag solgt døgnkort og kultiveringskortene som gav et friere fiske for de lokale, men fra i år er det grunneierne som står for salget.

- Tidligere har vi solgt opp mot 1500 sonekort, og i år har vi solgt null. Blant fiskere utenfra har det vært stor misnøye grunnet at kortene har vært vanskelig å få tak i og det har oppstått mye forvirring om fiskekortsalget, forklarer Johansen.

Tilstanden for elva

Hvordan disse restriksjonene vil påvirke laksebestanden i elva, vites ikke får sesongen er avsluttet og resultatene av prøvefisket i september er klart.

- Før dette er det vanskelig å si noe om konkret om tilstanden for i år, men ut fra det jeg vet nå vil det likne på fjoråret. Det blir vanskelig å sammenlikne dette året med tidligere år når endringene er så store , sier legger han til.

Stenge elva helt?

Selv om noen av fiskerne har vært fornøyde med at det er blitt bedre plass på elvekanten, er det noen som mener at det burde vært enda strengere.

- Enkelte grupperinger blant fiskerne mener at elva burde vært helt stengt for fiske. Personlig tror jeg ikke at ei stengt elv er en godt forvaltet elv. I stedet har jeg mye større tro på at et regulert fiske vil være det beste for elva. På den måten får man et mer informasjon om laksebestanden gjennom rapportering, og man forhindrer tyvfiske, forteller Johansen.

Berømmer fiskerne

Det viktige nå er at fiskere fortsettee å levere inn fangstrapporter og skjellprøver for all fisken som tas.

- Om noen unnlater å gjøre dette, vil det føre til at elva må stenges helt. Det å ikke rapportere er å ødelegge for en selv og andre, understreker Johansen.

Han vil berømme de få som faktisk velger å fiske.

- De få som velger å fiske nå gjør en kjempejobb med rapporteringer. Et stort flertall er engasjerte med tanke på forvaltning, har gode holdninger og ønsker at elva skal leve videre, avslutter Johansen.

Et bilde fra 2011 av Jan Arvid Johansen med en hannlaks på 15 kilo. Foto: Privat