Geologer fra NTNU i Trondheim jobber mye med å kartlegge hvor stort potensial det er for gruvedrift i fjellet overfor den lille veiløse bygda Reinfjord i Kvænangen. Tirsdag var Aps ordførerkandidat Eirik Losnegaard Mevik oppe ved Storvannet, 400–500 meter over havet, for å se på det som kan, også bokstavelig talt, være en gullgruve for Kvænangen kommune.

– Ja, skulle vi få i gang gruvedrift her i Kvænangen så kan det bety 200–300 nye arbeidsplasser. Klart vi må være interessert i det, sier Ap-mannen.

Om ti år

Det er først og fremst funnet kobber og nikkel i fjellet, men også edelmetaller som platina, palladium, osmium og gull kan det bli aktuelt å utvinne her. Men tidsperspektivet er langsiktig.

– Hvis alt går etter planen, så kan man kanskje være i gang med gruvedrift om en ti års tid, sier professor Rune Larsen ved institutt for geologi og bergteknikk ved NTNU.

Losnegaard Mevik slår fast at det fortsatt er høyst usikkert om funnene i Reinfjord-området er drivverdige.

– Generelt så er det små sjanser for å finne drivverdige områder. Men her i Reinfjord er det større sjanser for å lykkes enn mange andre steder, sier Mevik.

– Det er ekstra gunstig her i Reinfjord fordi her ligger malmen helt opp i dagen. I tillegg er terrenget veldig gunstig for gruvedrift. Man trenger ikke å borre dypt ned, men heller gå rett inn i fjellet. Og så er det veldig kort vei til havet, slik at man kan få fraktet mineralene videre, sier NTNU-professor Larsen.

Reindrift og sjødeponi

Eirik Losnegaard Mevik er klar på at det fortsatt er mange skjær i sjøen for et eventuelt gruveeventyr i Kvænangen.

– Absolutt. Vi har reindriftsnæringen som skal tas hensyn til og det vil selvsagt være et miljøaspekt her også – med eventuelle sjødeponi og inngrep i naturen. I tillegg mener jeg jo at det er viktig med lokale arbeidsplasser. Dette skal kommunen ta stilling til etter hvert. Men jeg mener at Kvænangen kommune ikke har råd til å ikke prøve å finne ut om dette er noe vi skal satse på. Da er det viktig å være tidlig ute i prosessen og sette de kravene vi mener er riktige for å være med.

Mevik medgir at skulle konklusjonen bli at forekomsten overfor Reinfjord er drivverdig, så blir det vanskelig å si nei til gruveselskapet Nordic Mining.

– Ja, det blir nok vanskelig. Men vi kan ikke gå i gang for enhver pris. Hvis gruvedrift her for eksempel betyr at mye av fiskeri- og havbruksnæring i fjorden må fjernes, så kan prisen bli for høy. Vi sier ikke ja til hva som helst, sier Mevik.

Må bore mer

Nordic Mining må bore mer i fjellet i Reinfjord før de kan si noe om drivverdigheten.

Mona Schanche, utforskningsleder i Nordic Mining, karakteriserer Reinfjord-prosjektet som «interessant». Men det er fortsatt undersøkt for lite i fjellet til at man kan si noe om en eventuell gruvedrift.

– Ja, de resultatene vi har fått så langt er interessante. Men vi må bore mer slik at vi kan være trygge på at forekomsten av mineraler er stor nok. Det er et lovende leteprosjekt, men vi er fortsatt i en tidlig fase, sier Schanche.

Finansiering

– Hun understreker at selv om man har funnet høye nivåer av blant annet kobber i de borekjernene man har hentet ut, så betyr ikke det at funnene er drivverdige.

– Vi vet ikke hvordan det ser ut i dypet ennå. Vi er avhengig av finansiering for å bore mer. Vi har for eksempel ikke funnet revet med platinum og palladium som ble oppdaget i 2012, når vi boret igjen i fjor. Det betyr at vi må revurdere modellene våre. Det koster mye å bore, og hadde vi hatt mye penger, så kunne vi gjort mer. Men selskapet er i en fase der vi må prioritere, og vi har et prosjekt på Engebø i Sogn og Fjordane som vi er nødt til å få i gang nå, sier Schanche, og tilføyer:

- - Men dette kan endre seg hvis det kommer inn selskaper som vil gjøre noe sammen med oss, eller noen som vil investere i prosjektet.

Hjørnesteinsbedrift

Hun viser til at tidsperspektivene ofte blir lange når det er snakk om å avklare om forekomster er store nok til at det kan bli snakk om gruvedrift.

– Ja, det er mange steg i slike prosjekt. Hvis man finner noe, så snakker vi fort om hjørnesteinsbedrifter i et lokalsamfunn i 50–100 år. Så oppsiden er stor.

GLIMRER: Geolog Rune Larsen viser fram interessante steinprøver til Eirik Losnegaard Mevik.
Mona Schanche, utforskningsleder i Nordic Mining, med borekjerner fra Reinfjord Foto: Nordic Mining