Syriaflyktninger rømmer nordover og grensekommunen Storfjord gjør seg nå klar for å ta imot flyktninger over Kilpis.

– Vi må ha en plan i tilfelle det skulle komme flyktninger hit til oss. Det har vi nå, sier fungerende ordfører Inger Heiskel (Ap).

Ingen flodbølge

Fredag ettermiddag satt kommuneledelsen i beredskapsmøte. Etter møtet slo Heiskel fast at kommunen kan ta imot rundt 40 flyktninger ved behov.

– Ja, det er det vi planlegger for. Det blir da snakk om en nødssituasjon der vi trenger å huse folk to-tre døgn, sier Heiskel.

– UDI er ganske tydelig på at de ikke har signaler om noen flodbølge av flyktninger i Tornedalen. Men vi har lagt lista på 40–50 personer og er forberedt på det, sier Willy Ørnebakk, nærings- og utviklingsrådgiver i Storfjord.

– Det kan hende at det ikke kommer noen, men det er viktig at vi er forberedt hvis det skulle komme. Det er for sent å starte planlegging når flyktningene står på grensen og folk trenger tak over hodet, helsehjelp, mat og så videre. Vi kommer nok også til å være avhengig av frivillige for bistand, sier Heiskel.

Lyngskroa og Brennfjell

Heiskel sier at kommunen har begrenset med fysisk husrom for flyktningene, men at man ser på løsninger i både Skibotndalen og på Oteren.

– Vi har vært i kontakt med Brennfjell eiendom og skal ha et møte med dem onsdag. Hvis krisesituasjonen oppstår, så kan vi huse flyktninger i den gamle militærleiren. Så har vi også vært i kontakt med Lyngskroa og eierne der. De kan også stille opp hvis det trengs, sier Heiskel.

– Brennfjell er ikke forberedt sånn som det vil være på et hotell, men det er i alle fall et tak over hodet hvis det skjer noe plutselig, sier Ørnebakk.

Stiller opp

Eier av Welcome Inn Hotel Lyngskroa på Oteren, Olav Robertsen, er beredt hvis det blir behov.

– Vi er et fungerende hotell, ikke et asylmottak. Det er viktig å understreke. Men når det er sagt, så stiller vi selvsagt opp når det er nød, så lenge sikkerhet og økonomi er på plass. Det er hjerteskjærende det som skjer nå og vi har 70 rom og døgnbemanning, sier Robertsen.

Heiskel utelukker heller ikke at man kan ta i bruk den gamle militærleiren på Helligskogen.

– Men vi har foreløpig ikke vært i kontakt med Forsvaret om den løsningen.

Eier av Welcome Inn Hotel Lyngskroa, Olav Robertsen, har 70 senger klare hvis det skulle oppstod et akutt behov for husrom. Foto: Torbjørn O. Karlsen