Det som så ut som et mulig scenario i Skjervøy etter valget, nemlig et rødgrønt samarbeid, kan man nå bare skyte en hvit pil etter.

- Ja, SV har krevd ordføreren hvis de skal samarbeide med oss. Det var ikke aktuelt for oss, sier  Torgeir Johnsen, Sps ordførerkandidat og sittende ordfører.

Ikke tillit

Nils Harald Alm bekrefter at SV i samtaler med Senterpartiet har krevd at deres førstekandidat, sittende varaordfører Ingrid Lønhaug, må være ordfører hvis det skal bli noe rødgrønt samarbeid de neste fire årene.

- Vi er ikke fornøyd med måten Johnsen har prioritert saker som er viktige for oss – saker som sykestuene, flyktningproblematikken, den videregående skolen og forholdet til Lerøy Aurora. Vi fokuserer på politikk og mener at Ingrid Lønhaug har vist et engasjement i disse sakene som Johnsen ikke har vist. Han har rett og slett ikke vært tilstrekkelig god på disse sakene, sier Alm.

- Dere har med andre ord ikke tillit til Johnsen som ordfører?

- Vi kan snu på det: Han har vist at han ikke har tillit til oss når han ikke har engasjert seg i de sakene vi har vært opptatt av. Vi føler i stedet at han har orientert seg mot Frp i mange saker og at han egentlig ikke har vært så interessert i et samarbeid med oss, sier Alm.

Sammen med Ap

- Men er det ikke urimelig av dere å kreve ordføreren når Sp er dobbel så store som dere?

- Jeg skjønner hva du mener, men vi ser på oss og Ap som en enhet. Det hadde vært naturlig at Ap hadde fått ordføreren slik ståa er nå, men de har altså ingen kandidat. Da bør SV få ordføreren. Skal det bli et rødgrønt samarbeid, som vi er prinsipielt for, så må Ingrid Lønhaug vær e i førersetet de neste fire årene, sier Alm.

- Har støttet varaordføreren

Torgeir Johnsen tar det SV sier til etterretning, men kjøper ikke Alms resonnement.

- Nei, jeg er ikke enig i det han sier. SV og varaordføreren har  blitt vant til å holde på med sine saker og har hatt tillit hos meg. At de har fått holde på med sitt, betyr ikke at jeg ikke har støttet Ingrid Lønhaug. Hun har gjort en god jobb med sakene hun har jobbet med, men jeg ser ikke for meg at varaordføreren får holde på med sitt i neste periode. Hun eller han skal jo være en stedfortreder for ordføreren, sier Johnsen.

Felleslista neste?

Alm og SV ser nå mot Felleslista KrF/Kystpartiet

- Krever dere ordføreren også i et slikt samarbeid?

- Vi har samme utgangspunkt der, ja.

På spørsmål om SV likevel lever bedre med Felleslistas Ørjan Albrigtsen som ordfører enn med Torgeir Johnsen, svarer Alm følgende:

- Felleslista har tatt viktige initiativ i flyktningeproblematikken og har vært mer på banen både i sykestuesaken og den videregående skolen. Kommunikasjonen mellom vår ordførerkandidat og KrF/Kystpartiet har også vært bedre enn med dagens ordfører.

KREVER ORDFØREREN: Forhandlingsleder Nils Harald Alm og SV krevde ordføreren for å samarbeid med Sp. Foto: Yngve Nilssen
Ingrid Lønhaug (SV) Foto: Torbjørn O. Karlsen