I løpet av mandag har minst tre store snøskred kommet ned fjellesidene av Goalsevarre i Lyngen.

- Alt tyder på at de er selvutløste. Så kan det virke som om de har blitt trigget av hverandre. Det er ikke uvanlig, sier kjentmann Frode Hansen.

- Sannsynligvis har i alle fall ett eller to gått mandag formiddag og så kan det være at de siste kom i natt.

Han var selv oppe og tok bilder av skredet.

- Andre var inne der med skredsøkere, men kunne heldigvis konstatere at det ikke var noen utslag på disse. Det var heller ikke spor inn i rasene. Det var noen skiturister i området, men det snudde da de så omfanget, forteller Hansen.

- Aldri opplevd

Han er skientusiast og Røde Kors-medlem, og har 25 år bak seg som ivrig bruker av fjellene i Lyngen.

- Så ustabile forhold som dette har jeg aldri opplevd. Og at det går ras i Goalsevarre, og ingen andre steder er også svært uvanlig.

Rasene har gått helt ned til de gamle snølagene, forteller han.

- Og det tyder på at det er meget ustabile forhold i fjellene nå. Det var vi for så vidt klar over, men ikke at det var så ille. Nå virker det som vi kan komme til å ha ustabile forhold lenge utover.

Ikke sikkert

Som kjentmann vet han hvilke ruter under Goalsevarre som kan betegnes som såkalt sikre.

- Raset hadde gått over også der, så selv ikke de sikre rutene er det slik det er oppe der nå.

Og Røde Kors-mannen har en sterk henstilling til skifolket.

- Slike forhold har jeg ikke sett tidligere i det fjellet, og folk må ta høyde for at det er tilsvarende forhold også i andre fjell i området. Derfor må alle som beveger seg i skredterreng være svært varsom.

Hansen oppfordre de som kommer over nyutløste skred til å melde fra til 112.

- Det er svært viktig at folk melder i fra til 112 når de utløser skred, eller observerer ferske skred. Dette ble gjort i går og forhindret unødvendig utrykning. De samme folkene viste ansvar og gjennomsøkte skredene. Dette er eksemplarisk oppførsel til fjells, sier Frode Hansen.