Dette under forutsetning at vi får et regjeringsskift på mandag, ifølge Troms Høyres 1. kandidat, Elisabeth Aspaker.

Høyre vil inkludere sykestuesengene i Nord-Troms i finansieringsmodellen for sykestuer i Finnmark, og sikre medfinansiering fra Helse- og omsorgsdepartementet i avtaleperioden frem til 2016.

- Saken er nå forankret i Høyres sentralstyre, og vi garanterer at finansiering av sykestuene kommer inn på budsjettet om vi får flertall i Stortinget.

Verdifull kompetanse

Stortingsrepresentanten er overrakset over at regjeringen ikke har klart å sikre sykestuesengene i Nord-Troms en like god finansiering som Finnmark i dag har.

- Det er egentlig snakk om et veldig lite beløp, så det er helt utrolig at de rødgrønne - år etter år - ikke har klart å få dette på plass. Nå trodde vi de hadde klart å få det inn på revidert nasjonalbudsjett, men det gjorde de ikke, så da gjør vi det, sier hun.

Høyre mener sykestuene representerer verdifull kompetanse i kommuner og regioner hvor det er særlige utfordringer knyttet til lange avstander til sykehus. I tillegg kommer faren for stengte veier i vinterhalvåret.

Hensynet til pasientene gjør at det er riktig og nødvendig at staten bidrar til å opprettholde sykestuetilbudet under slike forhold.

- Avstandene er kjempelange, og selv om man skal fraktes på den mest framkommelige delen, vet vi at tid kan være kritisk, sier Aspaker.

Les mer i torsdagens utgave av Framtid i Nord.