Hvert år deler kraftselskapet Ymber AS ut tre stipender på 10.000,- kroner hver til elever ved elektrofaget på Nord-Troms videregående skole.

I år falt valget på Emil Kristiansen (17), Kristoffer Johansen (17) og Kristian Berg (17).

- Vi er en tur innom skolen på starten av året og informerer om stipendet og oppfordrer elevene på VG2 til å søke, forteller markedssjef i Ymber AS, Jim Bratland.

- Etter å ha mottatt søknadene ser vi på innholdet, på karakterer og på fravær. Dette er det samme som vi ser etter i ordinære søknader.

Ulike planer

De tre guttene, som alle er fra Nordreisa, var selvsagt strålende fornøyde med å ha blitt plukket ut. Og alle hevder de helst vil bli montører hos den lokale kraftleverandøren.

- Det få jobbe ute og å ha varierte arbeidsoppgaver på varierte steder lokker. Og så hjelper det jo at man får kjøre skuter, smiler Emil Kristiansen.

De går alle VG2 elenergi, et skolevalg som innebærer praksis i ulike bedrifter.

- Vi får prøve ut ulike arbeidssteder og det er jo veldig positivt, mener Kristoffer Johansen.

De tre har delvis ulike planer for stipendet.

- Jeg blir nok å bruke deler av det på sertifikatet, sier Emil.

De to andre mener å sette pengene i banken.

- Det er med på å motivere oss til å jobbe hardere på skolen, ha lite fravær og bestrebe oss på gode karakterer, sier Kristian Berg.

- Skjerpa

For Ymber er stipendet en måt å knytte viktige bånd med framtidas arbeidskraft.

- Vi tar inn 1-2 lærlinger hvert år, og samla sett 5-6 lærlinger inne i bedriftene hele tida. For oss er dette viktige ressurser fordi de gjør oss skjerpa som opplæringssted.

Det samme sier kollega i 3net AS, Mona Salamonsen.

- Vi har også IKT-lærlinger inne i 3net, noe som gjør at vi holder oss på tå hev.