Den 18 årige asylsøkeren som bor i Olderdalen har fått avslag på asylsøknaden fra Utlendingsnemda (UNE), og skal etter vedtaket forlate landet i dag.

Men familien til Mojtaba har fått midlertidig oppholdstillatelse på grunn av helsemessige årsaker, det kommer frem i rapporten fra UNE som avisa har fått tilgang til.

- Det betyr at guttens mor og to mindreårige søstre blir igjen i Olderdalen. Faren får også bli, men han er innlagt på sykehus på Østlandet, forteller Camilla Thelle, en av mange støttespillere til familien.

Umenneskelig situasjon

Thelle mener det er en umenneskelig situasjon familien nå stilles overfor, når Mojtaba ikke for bli da UNE vurderer han som frisk nok.

Hun forteller om hvordan 18 åringen er den som tar vare på familien i Olderdalen i fraværet av faren som er invalidisert.

- Dette er en umenneskelig belastning for hele familien, forteller Camilla Thelle til Framtid i Nord.

Ble kristen

Mojtaba har konvertert til kristendommen, noe som Thelle mener vil medføre en stor risiko for 18 åringen når han må tilbake til Afghanistan. Hun sier også at Mojtaba ikke har noen gjenlevende familiemedlemmer i hjemlandet.

- I tillegg får de som blir sendt ut 10 000 kroner til nødvendig livsopphold, og dette vet grupper i Afghanistan, opplyser Thelle, som er sikker på at han vil bli drept i hjemlandet.

Nå har støttespilleren søkt om kirkeasyl i både Tromsø, Nordreisa og Kåfjord.